IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пъти по-малко цигари със стар бандерол ще бъдат унищожени тази година

През 2010 г. Агенция „Митници“ ще трябва да възстанови 62 млн. лева от акциз върху цигарите със стар бандерол

17:43 | 15.07.10 г.
Три пъти по-малко цигари със стар бандерол ще бъдат унищожени тази година

През 2010 г. Агенция „Митници“ ще трябва да възстанови 62 млн. лева от акциз върху цигарите със стар бандерол, съобщиха от пресцентъра на агенцията. На изгаряне подлежат 28,85 млн. кутии, или приблизително 577 млн. къса цигари. Това количество е близо три пъти по-малко в сравнение с унищожените през 2009 г. цигари.

„Агенция „Митници“ има амбицията да възстанови дължимите суми на бизнеса в най-кратки срокове. Темповете на възстановяване обаче зависят от икономическите оператори, тъй като процедурата изисква тяхното дейно участие“, заяви директорът на агенцията Ваньо Танов.

Той припомни, че огромното количество цигари за унищожаване през миналата година толкова е забавило процеса, че голяма част от акциза реално е възстановен eдва през 2010 г. От 260 млн. лева възстановен акциз за първите шест месеца на тази година, над 100 млн. лева са за цигари със стар образец бандерол.

По думите на Танов законодателните промени от края на миналата година, които ограничиха презапасяването, и добрата организация на работата са съкратили значително количествата цигари и сроковете за обработка на данните.

Процедурата по унищожаване на цигари със стар бандерол, за които е заплатен акциз, но не са реализирани в законоустановения срок, бе въведена в края на 2008 г. и стартира през март 2009 г. Тя предвижда производителите и вносителите да обявят пред съответната митница нереализираните в гратисния период (края на март) количества. Икономическият оператор има право да избере дали да унищожи стоката в едно с бандерола или да преопакова цигарите.

„Процедурата по проверка на бандеролите, както и самото изгаряне са дейности с висока степен на риск. Те ангажират в продължение на месеци огромен човешки ресурс на администрацията и финансови разходи на бизнеса, за чиято сметка е унищожаването. Ние направихме тези анализи още в края на март и инициирахме съвместно с министър Дянков съответните помени в Закона за акцизите", коментира още Танов.

На практика през тази година процедурата се прилага за втори и последен път.

От 12 до 15 юли Митница Столична извършва унищожаване на цигари в цеховете на Холсим България АД в с. Бели извор във Врачанско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още