IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs се стопи с 82% зa второто тримесечие

Рекордната глоба заради измама с ценни книжа намалява значително печалбата на финансовия гигант

16:48 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Goldman Sachs се стопи с 82% зa второто тримесечие

Финансовият гигант Goldman Sachs обяви, че печалбата му за второто тримесечие се е понижила с 82% спрямо миналогодишните си нива, публикувайки най-слабите си тримесечни резултати от края на 2008 г. насам, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на банката пада до 613 млн. долара, или 78 цента на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 3,44 млрд. долара, или 4,93 цента, през второто тримесечие на 2009 г.

Средните прогнози на пазарните анализатори предвиждаха по-голяма печалба на акция от 1,99 долара.

В началото на тази седмица Goldman Sachs успя да постигне споразумение с регулаторните органи в САЩ да плати глоба от 550 млн. долара заради измами с ипотечни ценни книжа. Глобата се взема като разход в резултатите за изминалото тримесечие. Тя оказа рекордна глоба в историята на САЩ, но и значително под прогнозираната от някои експерти глоба за 1 млрд. долара.

Освен това Goldman Sachs е платила 600 млн. долара на британското правителство заради въведения по-висок данък върху бонусите на служителите в банковия сектор на страната през второто тримесечие.

Ако тези разходи се изключат, тогава печалбата на Goldman би била три пъти по-голяма в размер на 2,75 долара на акция.

Приходите на Goldman Sachs намаляват до 8,84 млрд. долара, което е с 31% по-малко от първите три месеца и с 36% под миналогодишните им нива. Приходите от търговия с ценни книжа с фиксиран доход, валути и суровини, които традиционно са най-големи, се свиват до 4,4 млрд. долара от 7,39 млрд. долара през първото тримесечие на тази година и 6,8 млрд. долара преди година.

В края на миналата седмица своите тримесечни отчети публикуваха и JPMorgan и Bank of America.

Акциите на Goldman Sachs, която се слави като най-печелившата банка в историята на Wall Street, губят 2% до 142,88 долара в началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната й капитализация се е понижила с 15% от началото на тази година до 73,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още