IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman се измъкна с глоба от „едва“ $550 млн. от скандала с манипулациите

Санкцията идва след разкритието, че банката е манипулирала клиенти чрез ипотечни облигации, очакванията бяха за глоба от 1 млрд. долара

10:07 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman се измъкна с глоба от „едва“ $550 млн. от скандала с манипулациите

Американската банка Goldman Sachs ще отнесе рекордна за историята на банковия сектор в САЩ глоба от 550 млн. долара. Сумата ще бъде изплатена, за да се предотврати съдебен процес след оплаквания за подвеждане на инвеститори, предава ВВС.

Санкцията е наложена заради начина, по който от Goldman са предлагали инвестиции в ипотечни облигации в момент на пропадане на ипотечни пазар в САЩ. Обвинението по този случай дойде през април, когато започна разследване срещу банката.

Тогава финансовата институция бе обвинена, че е емитирала сложен структуриран инвестиционен инструмент, обезпечен с ипотечни заеми. Въпросните ипотеки били избрани от хедж фонда Paulson&Co, който впоследствие заложил на късо срещу финансовия инструмент.

От рекордната глоба 100 млн. долара ще бъдат изплатени като компенсация на британската банка Royal Bank of Scotland. Финансовата институция, 84% от която вече е собственост на британските данъкоплатци, е изгубила около 840 млн. долара заради подвеждащите информации.

Други 150 млн. долара ще отидат при германската банка IKB Deutsche Industriebank, а останалите 300 млн. ще влязат в касата на финансовото министерство на САЩ.

Споразумението, което е подписано за уреждане на претенциите и изплащане на глобата, трябва да бъде одобрено от съдебните власти в САЩ.

Според информацията на регулаторните органи в САЩ от Goldman са признали, че маркетинговите материали съдържали „непълна информация“. От банката твърдят, че в действията им няма нищо нелегално, но въпреки това изходът от ситуацията е „правилният за банката, акционерите и клиентите й“.

Въпреки рекордната глоба акциите на Goldman Sachs поскъпнаха с 4,5 на сто, тъй като според мнозина анализатори банката се е измъкнала доста леко от ситуацията.

Решението на регулаторните органи в САЩ се приема като победа за Goldman Sachs, тъй като прогнозите бяха за санкция от поне 1 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още