IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси с най-силен ръст от началото на месеца

Shanghai Composite отбеляза най-доброто си представяне за последните седем месеца, записвайки ръст от над 6% на седмична база

11:44 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси с най-силен ръст от началото на месеца

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион завършиха седмицата със силни повишения, след като данните за ускорения растеж на производствения сектор и сектора на услугите в Европа съживиха икономическия оптимизъм на инвеститорите и търсенето на по-рискови активи, каквито са акциите.

MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отбеляза най-голямото си увеличение от началото на месеца, докато рисковите премии по държавните облигации на страните в региона паднаха до най-ниското си ниво за последния месец.

Регионалният борсов измерител се движи с повишение от 1,7% до 117,51 пункта. Зелената вълна, която започна на щатските борси вчера, се пренесе в Европа и Азия днес. Малко след края на сесията в Европа, след 19:00 ч. българско време днес, се очакват резултатите от стрес-тестовете на най-големите 91 банки в 20 европейски страни.

Nikkei 225 се повиши най-силно сред индексите в азиатския регион днес. Той завърши сесията с ръст от 2,3% до 9 430,96 пункта и успя да излезе на зелено за седмицата с повишение от 0,24 на сто. Акциите на технологичните компании се наредиха сред най-печелившите заради рекордните продажби на Microsoft.

Те потвърдиха, че търсенето на електроника в световен мащаб през втората половина на тази година все още има потенциал за растеж, пише Bloomberg.

В Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 1,9% до 4 458,40 пункта, воден от добивните компании. На борсата в Тайван Taiex скочи с 1,2% до 7 761,2 пункта, а в Южна Корея Kospi добави 1,3% до 1 758,06 пункта, най-вече заради доброто представяне на акциите от технологичния сектор и на двете борси.

През последните пет сесии S&P/ASX 200 се е увеличил с 0,8%, докато Kospi и Taiex са нараснали с малко над 1%.

Повишенията не подминаха и фондовите пазари в Китай, където широкият индекс Shanghai Composite скочи с 0,4% до 2 572.03 пункта, а на борсата в Хонконг Hag Seng добави 1,1% до 20 815,20 пункта. Те са двата индекса с най-голяма седмична преднина, която възлезе на 6,1% за Shanghai Composite и 2,7% за Hang Seng. Седмичното представяне на Shanghai Composite е най-доброто за последните седем месеца.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се е повишил с 1% спрямо нивата си от края на миналата седмица, но е изгубил близо 4% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още