IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските индекси на зелено, въпреки слабото представяне на банките

Инвеститорите се надяват, че стрес тестовете за капиталова адекватност на банките ще предоставят гаранции за здравето на финансовия сектор

18:53 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Eвропейските индекси на зелено, въпреки слабото представяне на банките

Европейските индекси отбелязаха слаб ръст в петък, въпреки слабото представяне на банките, поради изтекли в медиите детайли около стрес тестовете, резултатите от които ще бъдат обявени по-късно днес, съобщава MarketWatch.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,63% до 256, като отбеляза ръст за четвърта поредна сесия.

Въпреки това, банките се разделиха с печалбите акумулирани по-рано тази седмица, като сред губещите бяха HSBC Holdings и Credit Agricole.

Стрес тестовете на 91 европейски банки отчитат единствено потенциални загуби от търгувани ДЦК и не от тези, държани до матуритет, съобщи Bloomberg по-рано този следобед.

Резултатите официално се очакват по-късно днес.

Инвеститорите се надяват, че стрес тестовете за капиталова адекватност на банките ще предоставят гаранции за здравето на финансовия сектор.

„Все още чакаме детайлите”, казва Филип Гисел, директор на отдела за инвестиционни изследвания към BNP Paribas Fortis.

„Знаем че все още могат да се предприемат действия през почивните дни, ако някои от банките се провалят на теста, така че мисля че инвеститорите няма да искат да предприемат нищо драстично до понеделник и чак във вторник ще имаме пълната картина на реакцията на пазара”, допълва той.

От основните европейски индекси, френският CAC-40 се повиши с 0,18% до 3607 пункта, германският DAX се повиши с 0,39% до 6166 пункта, докато британският FTSE 100 завърши почти без промяна, като изгуби 0,02% до 5313 пункта.

Позитивните новини за европейската икономика продължиха и в петък, с по-добри от очакваното данни за бизнес климата в Германия и ръст на БВП във Великобритания.

Ръст отбелязаха миннодобивните компании, като акциите на Xstrata се повишиха с 1,92%.

Акциите на Ericsson претърпяха спад от над 7%, след като компанията отчете по-ниски от очакваното приходи за второто тримесечие на годината и спад на продажбите от 8%, поради проблеми с доставките и недостиг на компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още