IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Плащания над 5 хил. лв. и заплати - само по банков път

Данъчните искат ревизии по аналогия за осигуровки и достъп до кредитните досиета

10:45 | 29.07.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
НАП: Плащания над 5 хил. лв. и заплати - само по банков път

Националната агенция за приходите (НАП) настоява за законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5000 лв. Паричните трансфери, превишаващи тази стойност задължително трябва да се извършват с банков превод, смятат данъчните.

Друго предложение е свързано с това всички трудови възнаграждения на работещите в България също да бъдат превеждани по банков път, вместо, както е масово разпространено в момента, в брой.

Според Стефанов именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани „под масата”.

Комбинацията от ограничаването на разплащанията в брой и свързването на всички касови апарати в страната със системите на НАП има потенциал да извади на светло близо 90% от укриваните до момента обороти, смята директорът на приходната агенция Красимир Стефанов.

Друго предложение на Националната агенция за приходите е да се даде възможност за извършване на т.нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Според сега действащото законодателство органите по приходите могат да облагат с данъци стопански субекти, за които е доказано, че техни конкуренти със сходен предмет на дейност и местоположение имат много по-различни приходи и печалби.

В момента данъчните закони не позволяват ревизии по аналогия за осигуровки. Ако това се промени, ще е възможно за дружества, работещи при подобни икономически и пазарни условия, осигурителните вноски на служителите да бъдат определяни от инспекторите на база информация за осигурителния доход на конкурентни фирми.

Например, в два хотела с еднаква категория, намиращи се в съседство на Черноморието, рецепционистите получават 420 лв. в единия и 1300 лв. в другия за абсолютно идентична работа. С евентуално приемане на промените в закона, ревизорите на НАП ще могат служебно да определят дължимите осигуровки на по-високата от двете бази.

Пакетът с предложения за промени в законодателството се подкрепя от браншовите, работодателските организации и социалните партньори и може да бъде гласуван още на следващото заседание на Министерски съвет, съобщи още директорът на НАП.

Спешно е необходим достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките, смята още Красимир Стефанов.

„Общоизвестно е, че по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. „черно” счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред НАП, няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки“, казват от агенцията.

„В практиката на НАП има десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро. Ако ревизорите на НАП получат достъп до кредитните досиета, реалната информация за оборотите на фирмите ще послужи за облагането на истинските им приходи с данъци“, посочват още данъчните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 3
Jason
преди 13 години
DAN, приятелю жаркийПрочети предният ми пост и ако не си наясно запиши си консултация с адвокат.По въпросът за разплащанията в брой над 5К и ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО ти, че няма да могат да генерират достатъчно средства в брой за да плащат на ръка................няма да отговоря, защото за да ти го докажа ще трябва да цитирам доказателства, но явно поне за мен, че ти и още някой други въобще си нямате представа как стават нещата в реалната икономика и ги виждате чисто теоретично!!!Съгласен съм обаче, че това е неправилно и държавата трябва да търси начини да го пресече.По-добре да бъркат, от колкото да не правят нищо ............ стига обаче действията им да са безкористни, в което аз обаче дълбоко се съмнявам.Хайде сполай ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
DAN_
преди 13 години
По първа точка вече дадоха обяснение. Аз ще се спра на втора точка и ще ти отговоря защо ще пречи работодателя да дава работна заплата и по банков път и да се дава на ръка.Отговора се съдържа във първия ти въпрос - Ако се ограничи разплащането в брой до 5 к доста трудно ще се акумулират безотчетни средства за разплащания на заплати на ръка.Разбира се тук трябва да се доусъвършенства модела, както е предложил MILOM - между другото така е в раввитите икономики с добра данъчна събираемост. Нека да си припомним и поговорката - Интереса, клати феса. Няма ли интерес всяко физическо лице да събира разходи направени за инвестиция или текущ ремонт, ще има възможност и за помпане на сивата икономика, защото физическите лица са незаинтерисовани в момента да изискват фактури и/или касови бележки.Пример: Подмяна на дограма в жилището ти. Тази операция излиза от 2 к до 10 к. Ако нямаш данъчен интерес, ти не би искал документ, съответно изпълнителя не би го декларирал като приход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Jason
преди 13 години
Mick, това за студената вода ............... отдавна адвокатите са му изписали лекарство баце.В договора включват клауза, която определя неустойка в размер на сумата пари дадени под масата при положение, че не се стигне до сделка.Ако не го разбираш, може да питаш някой адвокат, защото имат и други "лекарства".Думата ми беше, че с тези мерки не могат да предотвратят подобни злоупотреби а само ще пълнят гушки с некой банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
MILOM
преди 13 години
аман от банкови лобисти.А пък това да ти определят данъци и печалби по аналогия си е върха на дивотията-но от плиткоумни чиновници неработили един ден в реалния бизнес друго не може да се очаква.Един простичък урок не можаха да научат толкова години-не с тояга,с морков може да победите сивата и черна икономика-примерно признаване за разход и намаляне на данъка за недвижимост при ремонт-така всеки ще си вземе фактура за материалите и от майсторите.Да организират лотария със събрани касови бонове и приспадане на някаква част от ДДС и още и още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 8
mick
преди 13 години
И в момента, ако плащаш в брой - таксата е 3-5 лева да речем, ако плащаш по банков път - 1.15 - 1.50 пак е доста, но не чак толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
newkid
преди 13 години
Да кажем, че съм съгласен с часта за преводите (не и за другото тъпо умотворение). Само че при едно условие. Всички плащания до 5000 лв. към бюджета да стават на каса на държавното учреждение или по желание през банка без такса. Като иска държавата да ми събира мита, ДДС, местни данъци и сещайте се за друго, да не ми взима допълнителни пари за това. Иначе това си е жив бандитизъм от страна на сдружението държава - банки(а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
mick
преди 13 години
ако после нещо се развали сделката, ще може да претендираш само за обявената цена, за останалото пиеш една студена вода. Освен това тук се говори за 5000 а не за 50000, така, че ако пишеш само 5000 - и се развали сделката.. много студена вода ще пиеш за 145000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Jack Bauer
преди 13 години
В тази статия силно си проличават намеренията на банковото лоби.Понеже спряха кредитирането,почнаха да си измислят различни схемички за такси и комисионни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
nikolait
преди 13 години
е това вече ме хвърли тотално в ТЪЧА. Значи НАП и НОИ ще определят "служебно" осигуровките, в зависимост от конкурентен ИГРАЧ. Е по-голяма власт за злоупотреба от страна на чиновника "ЗДРАВЕ МУ КАЖИ".Не, просто това УПРАВЛЕНИЕ става опасно за БГ. Аз не виждам кой нормален човек ще започне или развива БИЗНЕС при подобна тотална алчност и Овълчване на държавата.И ДЖЕЙСЪН е напълно прав - всички тези мерки няма да имат реален ефект върху сивата икономика, а просто ЩЕ СА ПОРЕДНОТО КРАНЧЕ на ЧИНОВНИЧЕКИЯ РЕКЕТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Jason
преди 13 години
Що бе джанъм не си кажете истината?1. Разплащане над 5000лв. по банка?!? С какво това ще спре желаещите да сключат сделка на 50 000лв.по документи а реално за 150 000лв.(сумите са примерни) и разликата от 100 000лв.черни пари да минат под масата???2. Всички заплати по банка?!? С какво това ще попречи на работодателите да превеждат минималната заплата, както вероятно е по Трудов договор а остатъка да се дава на ръка???Истината е, че просто осигурявате повече оборот на банките и съответно повече печалба от такси и комисионни, като вероятно някой банки ще намажат най-много.Целта за която уж се предприемат тези действия всъщност няма да бъде постигната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още