IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява броят на българите и румънците с разрешения за работа в Холандия

Румънците и българите са наемани предимно на временна работа в земеделския и градинарския сектор

13:43 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намалява броят на българите и румънците с разрешения за работа в Холандия

Понижава се броят на румънците и българите, получили разрешения за работа в Холандия, съобщи холандската национална агенция АНП.

През първата половина на 2010 г. разрешителни за работа в Холандия са получили 553 българи, докато през първата половина на миналата година броят им е бил 624.

Броят на румънците, които са получили документ законно да се трудят в Холандия, е намалял от 2412 през първите шест месеца на 2009 г. до 1883 за първите месеца на 2010.

България и Румъния са единствените страни в ЕС, за които не важи свободното движение на работна сила, припомня агенцията.

Работодателите в Холандия трябва да искат разрешителни за наемането на работници от тези страни. Подобно позволение те получават само след като докажат, че първо са потърсили работници, за които не е нужно разрешително за работа.

Румънците и българите са наемани предимно на временна работа в земеделския и градинарския сектор.

Броят на разрешителните за работа тях е спаднал, защото работодателите вече намират по-лесно нужния им персонал благодарение на нововъведена онлайн база данни с кандидати за работа от ЕС за сезонна работа в селскостопанския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още