IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната и ЕС с икономически растеж от 1% през второто тримесечие

Литва, Германия и Естония са са трите страни от ЕС с най-голям тримесечен ръст на БВП

12:44 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната и ЕС с икономически растеж от 1% през второто тримесечие

Икономиката на 16-те страни от еврозоната превключи на по-висока скорост през второто тримесечие и се увеличи повече от очакваното въпреки дълговата криза в Гърция.

Това показаха днешните предварителни данни на Евростат за брутния вътрешен продукт (БВП) на 16-те страни, използващи еврото, през второто тримесечие на тази година.

Той е нараснал с 1% спрямо първите три месеца на тази година и е с 1,7% по-голям спрямо нивата си от второто тримесечие на 2009 г. БВП на страните от Европейския съюз (ЕС) също се е увеличил с 1% на тримесечна и с 1,7% на годишна база през второто тримесечие.

По-рано днес стана ясно, че германската икономика, която е най-голяма в ЕС, е нараснала с рекордните 2,2% през второто тримесечие, докато френската икономика е ускорила повече от очакваното темповете си на растеж.

Предварителните данни на Евростат за еврозоната, подобно на тези за Германия и Франция, се оказаха по-добри от очакванията на пазарните анализатори за увеличение на БВП от 0,7% на тримесечна база.

Еврото прекъсна понижението си срещу долара от предишните четири дни и се повишава с 0,2% днес до 1,2840 долара за евро към 12:40 ч. българско време. В по-ранните часове на валутната търговия обаче единната валута напредваше по-силно срещу долара с повече от половин процент.

От началото на тази седмица обаче еврото е отстъпило с 3,3% срещу щатската валута. Причина за това стана решението на Федералния резерв да не пристъпва към очакваното допълнително разхлабване на паричната си политика, което подкрепи силно щатската валута.

Разбивката на данните за БВП на еврозоната през второто тримесечие се очаква на 2 септември. От нея ще стане ясно до каква степен постигнатия икономически растеж се дължи на износа, инвестициите или разходите на потребителите и правителствата.

През първото тримесечие БВП на еврозоната нарасна 0,2% на тримесечна и с 0,6% на годишна база. За страните от ЕС отчетеният икономически растеж бе в размер от 0,2% на тримесечна и 0,5% на годишна база.

Наличните предварителни данни за БВП на някои от европейските страни показаха, че Литва, Германия и Естония са са трите страни от ЕС с най-голям тримесечен ръст на БВП от съответно 2,9%, 2,2% и 2,0%. Гърция е единствената членка на ЕС, чийто БВП продължава да се свива, отчитайки понижение от 1,5 на сто.

Малко по-рано днес стана ясно, че БВП на България се е понижил с 1,5% спрямо второто тримесечие на 2009 г. в сравнение с увеличение от 1,7% за страните от ЕС като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още