IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Agricultural Bank официално е най-голямото в историята

Китайската финансова институция приключи предлагането на акциите си, набра колосалните 22,1 млрд. долара

14:37 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
IPO-то на Agricultural Bank официално е най-голямото в историята

Китайската банка Agricultural Bank of China финализира първичното публично предлагане на акциите си днес. Набраната сума е 22,1 млрд. долара, което превръща IPO-то в най-голямото в историята на финансовите пазари.

Завоюването на тази титла бе доста трудно за банката и институционалните инвеститори, които изпитаха сериозни проблеми в задържането на котировките над цената на пласиране за първите 30 дни от търговията.

Именно това условие е трябвало да се изпълни, за да не се задействат предпазни клаузи, които да попречат на продажбата на допълнителното количество акции, пласирани от банката, съобщава Financial Times.

Ценовото движение на акциите в Хонконг бе по-благоприятно, но миналата седмица в Шанхай цената падна до 2,68 юана за акция – толкова, колкото бе и цената на пласиране на акциите.

Трудният старт на търговията породи страхове, че акциите могат да паднат толкова ниско, че да стане необхoдимо мениджърът на емисията да изтегли обратно част от книжата, продадени като допълнително количество.

Подобна ситуация пък е щяла да провали банката й в опита това да бъде най-голямото IPO в света, обяснява вестникът.

В досегашната история най-голямото IPO в света принадлежеше на друга китайска банка – Industrial and Commercial Bank of China. През 2006 година тя успя да набере от пазара 21,9 млрд. долара.

Според анализатори успехът на Agricultural Bank се дължи на институционални инвеститори, контролирани от китайското правителство. Именно тяхната активност е позволила на акциите да не паднат под емисионната си стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още