IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руска авиокомпания съди Росавиация, че не й разрешава полети до България

Росавиация все пак разреши чартърни полети на "ВИМ Авиа" до Варна и Бургас, но само до края на сезона. Подобен проблем през юни имаше и България Ер

11:13 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руска авиокомпания съди Росавиация, че не й разрешава полети до България

Руската авиокомпания „ВИМ Авиа“ подаде преди известно време иск в руски съд срещу Росавиация (Федерална агенция за авиационен транспорт на Русия) заради забраната авиопревозвача да изпълнява полети до България, но този иск беше оттеглен, след като Росавиация отмени забраната още преди решението на съда.

Това съобщи вестник „Комерсант“, уточнявайки, че „ВИМ Авиа“ изпълнява чартърни полети до морските курорти Варна и Бургас.

От Росавиация информират, че „доброволно“ са разрешили на „ВИМ Авиа“ да изпълнява чартърни полети до Варна и Бургас „до края на летния туристически сезон (16 октомври)“, изпращайки съответната телеграма до авиопревозвача.

Предишното решение на Росавиация за забрана на полетите на „ВИМ Авиа“ до морските ни курорти се основаваше на решение на руското транспортно министерство, според което „ВИМ Авиа“ би трябвало да съгласува полетите си до България с определения за основен руски превозвач до Варна и Бургас – авиокомпанията „Сибир“. И тъй като не е имало съгласуване на полетите между двете руски авиокомпании, Росавиация е счела за възможно да откаже извършването на чартърни полети на „ВИМ Авиа“ до нашето Черноморие.

Руски авиационни експерти обръщат внимание във връзка със случая, че при даденото разрешение от страна на Росавиация за чартърни полети до България на „ВИМ Авиа“ изрично е посочено, че то важи само до 16 октомври 2010 г. Това означава, че разрешението може и да не бъде продължено и при евентуални нови подобни проблеми за „ВИМ Авиа“, на авиокомпанията ще бъде трудно да оспорва пред съда забраната на Росавиацията, след като сега сама e оттеглила иска си.

Това не е първият проблем през това лято с полетите до морските ни курорти, свързан с Росавиация. В началото на юни се разбра, че Росавиация още не е дала поисканото разрешение на българския национален авиопревозвач България Ер за извършване на редовни полети по маршрута Варна-Новосибирск-Варна и Бургас-Новосибирск-Бургас, при положение че полетите трябваше да започнат от 10 юни.

Тогава от руската туристическа организация изразиха мнение, че е възможно бавенето на даването на разрешение на България Ер от руските авиационни власти да е свързано с нежеланието да се създава конкуренция на руски авиокомпании.

Малко по-късно руски медии писаха, че българското Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията може да отнеме разрешението за полети от Новосибирск до Варна и Бургас на руската авиокомпания S7 Airlines („Сибир"), ако Росавиация не даде разрешение на България Ер за полети от Бургас и Варна до Новосибирск.

Към края на юни проблемът беше решен и от българското транспортно ведомство съобщиха, че Русия е поела ангажимента да гарантира изпълнението на цялата планирана летателна програма на България Ер за страната за летния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още