IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google срещу Facebook - пореден рунд

Голяма част от съдържанието, генерирано от повечето от 500-те милиона потребители на Facebook, е невидимо за търсачката на Google

11:17 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google срещу Facebook - пореден рунд

Интернет гигантът Google Inc. отдавна наблюдава внимателно възхода на социалната мрежа на Facebook Inc. и сега двете интернет компании се сблъскат на нова територия – надпреварата за рекламите на милионите малките локални бизнеси, пише Wall Street Journal.

В сряда Facebook обяви старта на нова инициатива - Facebook Places, която ще позволява на потребителите да споделят своето физическо местоположение в мрежата. Това разкрива възможността пред Facebook да се превърне в играч на бързо растящия пазар на локални реклами и информация.

Премиерата на Facebook Places следва представянето на Google Places през април тази година. Google Places, използвайки вече готови Google бизнес каталози, предлага интернет страници, посветени на отделни бизнеси, съдържащи точното местонахождение със снимки от улицата и офиса, както и коментари на клиенти за услуги и продукти на съответната компания.

Регистрираните бизнеси могат да публикуват реклами в своите Google Place страници.

С тези нови локационни услуги, както Google, така и Facebook опитват да каталогизират и предоставят информация за всевъзможни места - от училища и паркове до десетките милиони локални бизнеси, като в същото време искат да накарат бизнесите да рекламират онлайн и евентуално да започнат да изпращат насочени реклами към потребители на мобилни устройства в реално време.

Стартът на Facebook Places възроди една стара надпревара. Google, който печелеше добре, предлагайки селектирани реклами заедно с резултатите от заявките за интернет търсене, сега е изправен пред предизвикателството на Facebook. Все повече интернет потребители разчитат на своите Facebook приятели, а не само на Google, за да откриват съдържание или продукти.

Освен това голяма част от съдържанието генерирано от повечето от 500-те милиона потребители на Facebook е невидимо за търсачката на Google.

Според близки до Google източници, цитирани от Wall Street Journal, от известно време Google се опитва да създаде социална мрежа, която да съперничи на Facebook.

Google и Facebook не са единствените, които са насочили вниманието си към рекламите от локалните бизнеси. Twitter Inc., интернет компанията предлагаща на своите клиенти възможности за микроблогинг, тази година стартира Twitter Places - услуга която позволява на потребителите да огласят (tweet) своето местоположение на тези които следят техните съобщения в Twitter. Според анализатори Twitter може да предложи тази услуга на местни бизнеси които искат да се свързват със потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още