IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучерите за почивка - основен двигател на вътрешния туризъм в Унгария

Благодарение на тях на светло излиза допълнителен доход, а унгарците харчат парите си в страната

14:02 | 24.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ваучерите за почивка - основен двигател на вътрешния туризъм в Унгария

Автор: Йордан Тютюнков

Въпреки кризата и въпреки данъчно облагане в размер на 25%, което се въведе от тази година в системата на ваучерите за почивка в Унгария, тя продължава да просперира.

Прогнозите са, че оборотът с ваучери за почивка през тази година ще стигне до 40 млрд. форинта (300 млн. лева), което е с 20% повече от 2009 г.

Стартът на програмите за туристически ваучери е даден през 1998 г., когато унгарското правителство, съзнавайки, че конкурентоспособен туризъм може да са прави само със силен вътрешен туризъм, адаптира опита от френската система.

Ваучерите се поръчват и купуват от държавната институция, която управлява тяхната емисия. Те служат за платежно средство към хотели, частни пансиони, ресторанти, градски транспорт, програми, спорт, уелнес, общо 13 вида услуги.

Всички, които участват в системата, извличат ползи. Работодателите осигуряват на своите работници и служители почивки, след които се очаква те да работят по мотивирано и по-ефективно.

Този вид допълнителни възнаграждения подлежат на по-ниско данъчно облагане отколкото изплащането на премии. По закон максималната сума, която може да се изплати, съответства на определената за периода минимална заплата. В момента тя е 73 500 форинта (525 лева).

Работниците и служителите получават ваучерите за почивка без удръжки, в нето стойност, с тях може да се плаща в 2200 места за подслон в страната и на около 13 хиляди места в сектора на услугите се приемат като платежно средство.

В туристическия сезон два милиона души ползват това особено средство за плащане. От системата печели бизнесът чрез увеличаването на заетостта на хотелите и ресторантите.

Държавата печели от това, че по-малко доходи се крият и се осигуряват данъчни приходи на бюджета. На ваучерите се дължат 8 хиляди работни места в страната. Делът им от всичките брутни приходи на хотелиерите е 11%, а този в нощувките на унгарските граждани е почти 50%.

Най-важната полза за страната е това, че така гражданите имат стимул да не изнасят доходите си в чужбина, а да ги харчат в Унгария.

Новото унгарско правителство се готви догодина да премахне облагането на ваучерите и да разшири кръга на тяхното ползване, включвайки в системата социално слабите, като резултат от което може в скоро време да се очаква утрояване в оборота на ваучерите за почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
Това би било много добра антикризисна мярка и за България! Примерно ако всички работодатели имат право да дават до 10% от работната заплата в туристически ваучери, без да плащат осигуровки, всички тези пари ще се влеят в легалния вътрешен туристически сектор.При плащане с ваучер хотелиера няма как да скрие дохода и ще е длъжен да го обяви, а много хора вместо в чужбина ще почиват в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още