IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вадят „Информацинно обслужване“ от забранителния за приватизация списък

Между държавните дружества, които ще могат да се приватизират, са и Техноекспортстрой ЕАД, София, Водоснабдяване и канализация ООД, Кюстендил, Държавна лаборатория-Българска роза ЕООД

15:38 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вадят „Информацинно обслужване“ от забранителния за приватизация списък

Министерски съвет прие днес Законопроект за промяна на Приложение № 1 към чл.З от Закона за приватизация и следприватизоционен контрол (ЗПСК), в което се съдържа Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях, съобщиха от правителстваната информационна служба.

По същество това означава, че правителството предлага парламентът да одобри промени в т.нар. забранителен списък на държавни фирми, които не подлежат на приватизация.

Така от раздела на Министерството на финансите се изключва „Информационно обслужване" АД, т.е. то подлежи на приватизация. Неофициална информация за предстояща приватизация на дружеството има от седмици. 

От раздела на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се заличават дружествата „Държавна лаборатория-Българска роза" ЕООД, София и „ВМТ Орбита" АД, София, което означава, че и те могат да бъдат приватизирани.

От раздела на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се заличават следните дружества: „Техноекспортстрой" ЕАД София, „Водоснабдяване и канализация" ООД Кюстендил, „Картография" ЕООД София и „ЦЕСИ Инвест" ЕООД.

Още в края на април министър Росен Плевнелиев съобщи, че държавната строителна фирма „Техноекспортстрой" ЕАД ще бъде обявена за приватизация. Дотогава дружеството беше акционер от българска страна в проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис".

Същевременно в раздела на МРРБ се включват 3 дружества, които по „обективни причини“ не могат да бъдат обект на приватизация, а именно „Кюстендилска вода" ЕООД, Кюстендил, „Водоснабдяване и канализация" ЕООД, Пазарджик и „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД, София.

В раздела на Министерство на физическото възпитание и спорта се добавя, т.е. не може да се приватизира, „Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина" ЕАД, която поради пропуск не е включена в списъка - Приложение № 1 към ЗПСК, посочват още от правителствения пресцентър. Болницата е със 100% държавно участие в капитала, като по отношение на спортната травматология и ортопедия и лечебното заведение има национални функции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още