IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярността на Обама в Европа намалява заради външната му политика

Рейтингът на щатския президент в Турция е паднал от 50 на сто през 2009 до 28 на сто през 2010 г.

17:24 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Популярността на Обама в Европа намалява заради външната му политика

Популярността на президента на САЩ Барак Обама в Европа остава висока, но е намаляла през последната година заради появилите се съмнения относно някои аспекти на външната му политика, показват резултатите от проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Годишното проучване, наречено Трансатлантически тенденции и проведено през юни в 11 европейски страни, Турция и САЩ, показва, че Обама остава по-популярен от предшественика си Джордж Буш, но са изразени опасения относно насоката на политиката му спрямо Иран например.

Повечето анкетирани европейци са заявили, че искат САЩ да упражняват силно лидерство в световната политика, но по-малко от половината одобряват начина, по който Обама ръководи отношенията с Иран, или стабилизирането на Афганистан.

Като цяло проучването показва, че Обама е широко популярен, като 78 на сто от европейците одобряват работата му. Това обаче е спад спрямо 83-те процента одобрение, отчетени през 2009 г.

Въпреки известното напрежение между САЩ и ЕС относно икономическата политика повечето анкетирани (54% от американците и 58 на сто от европейците) смятат двустранните отношения за добри.

Анкетата в Турция показва обаче растящото разочарование в страната от САЩ и ЕС. В проучването от 2004 г. над 70% от турските респонденти са заявили, че членството на страната в ЕС ще бъде добро за тях. В сегашното проучване този дял е паднал до 38 на сто.

В същото време броят на анкетираните турци, които са заявили, че страната им трябва да има по-близки отношения с Близкия изток по отношение на международните въпроси, отколкото със САЩ или ЕС, се е удвоил до 20 на сто, като само 6 на сто смятат, че Турция трябва да работи с Вашингтон в това отнопение.

Рейтингът на Обама в Турция е паднал от 50 на сто през 2009 до 28 на сто през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още