IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С около 25% ще намалее числеността на Българската армия до 2014 г.

От началото на 2011 ще започне разработването на закон за военното разузнаване, който може да влезе в сила от 2012

16:04 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
С около 25% ще намалее числеността на Българската армия до 2014 г.

Предвижда се редуциране на числеността на Българската армия (БА) до не по-малко от 26 000 души в края на 2014 г. спрямо сегашния брой от 34 500 души. Това предвижда проектът на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, който беше представен днес в МО. Планираното понижение е от около 25%.

Документът, който очертава визията за развитието на отбраната и въоръжените ни сили в следващите пет години, ще бъде разгледан на 29 септември от правителството. Това е втората Бяла книга за отбраната в най-новата ни история след тази от 2002 г.

Общата численост на въоръжените сили да бъде не по-малко от 37 000 души в края на 2014 г., предвижда проектът. Ще бъдат съкратени около 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни служители. Сегашната численост на въоръжените сили е 44 100 души.

Предвижда се администрацията на МО до бъде сведена до 750 души, командната структура на стратегическо и на оперативно ниво да бъде сведена до нива под 2,5 на сто от числеността на структурите, които са на тяхно подчинение.

Съществен акцент от реформата е въвеждането на позицията „доброволен резерв“, който ще бъде 8% от системата на въоръжените сили, или около 3000 души. Военнослужещите ще бъдат 73%, цивилните - 19 на сто.

Сухопътните войски ще заемат 53 на сто от БА, ВВС- 25 на сто, ВМС- 13 на сто, формированията, подчинени на Съвместното командване на силите (СКС) - 9 на сто.

Предвижда се системата за командване и управление да бъде на три нива - стратегическо, оперативно и тактическо.

Не се предвиждат съществени промени в структурата и функциите на интегрираното МО, на функциите на министъра на отбраната, началника на отбраната и Щаба на отбраната.

По-големи промени предстоят на оперативно ниво - броят на командванията и щабовете ще бъде редуциран от 5 на 4, а командирите на трите вида въоръжени сили ще бъдат подчинени на командващия СКС.

Документът предвижда също бюджетът на МО да не е по-нисък от 1,5 на сто от БВП.

В отговор на въпрос за създаване на закон за военното разузнаване министър Аню Ангелов коментира, че в експертната общност отдавна се счита, че е назрял моментът всяка една специална служба да има свои закони, по които да работи. Всички служби, включително специалните, трябва да бъдат отворени за граждански контрол - политически контрол от изпълнителната власт, парламентарен контрол, граждански контрол, посочи Ангелов.

Министърът каза, че закон за военното разузнаване ще бъде разработен от началото на следващата година и вероятно ще влезе за разглеждане в НС в края на пролетната сесия и ще влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още