IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите на Рубини за борсата: Лош късмет или липса на нюх?

Икономистът придоби световна популярност с мрачните си прогнози, но ако погледнем борсите, става ясно, че той не е пророкът, за който го смятат

09:34 | 24.09.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Прогнозите на Рубини за борсата: Лош късмет или липса на нюх?

Американският икономист Нуриел Рубини се превърна в едно от най-цитираните имена през последните две години. Причина за това бе успешното предвиждане на икономическия колапс на САЩ, за който Рубини от доста време говореше. Това му донесе славата на анализатор с точни прогнози, които е добре да имаме предвид.

Ако погледнем прогнозите на Рубини за борсата, обаче виждаме една съвсем различна картина, пише анализаторът Гари Гордън за TheStreet.com. Едни от емблематичните прогнози на икономиста за спад остават нереализирани и, ако някой ги е последвал, то е щял да изгуби доста.

Април 2009 година

Шест месеца след колапса на Lehman Brothers и в най-активната фаза на наливане на ликвидност на пазарите на развитите страни индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average бе на ниво 7 950 пункта. Тогава бе „на мода“ да се предрича колапс на пазарите, а пък пазарът бе направил сериозен ръст спрямо дъното от 6 500 пункта, достигнато месец по-рано.

Тогава Рубини заяви, че Dow ще тества дъното си от март, а това и до днес не се е случило.

Юли 2009 година

В очакване на тест на дъното от 6 500 пункта Dow напредна до 8 100 пункта. Предишната прогноза на Рубини изглеждаше доста невероятна за осъществяване, но професорът продължи да я защитава. Той описа ситуацията като „нищо повече от мечо рали“.

Това означава, че той е очаквал съвсем скорошен спад на индекса, който пък напредна с 38% в рамките на следващите девер месеца.

Октомври 2009 година

След две неуспешни прогнози Рубини отново заложи на спад. При ниво на Dow Jones от около 9 700 пункта той предрече спад от 10 до 20 на сто. Тогава на пазара се появи нов положителен импулс и индексът на сините чипове напредна до 11 200 пункта.

Е, шест месеца по-късно имаше спад, но той върна показателя до нивото, при което бе направена прогнозата на икономиста.

Неуспешните прогнози на Рубини не означават, че мненията му не бива да бъдат следени, дори напротив. Те могат да бъдат точен индикатор за масовите настроения, посочва Гордън. Публиката и медиите имат нужда от

Прогнозите на Рубини показват масовите настроения на пазара
герой на деня и този, който се осмелява да говори, попада в центъра на вниманието.

Гордън обяснява, че е проследил всички изказвания на Рубини от самото начало на кризата и посочва, че нито веднъж икономистът не е говорил за възстановяване на инвестиционния пазар след страховете за дълговете в Европа. Той не е говорил и за печалбите от инвестиционна дейност, които донесоха огромни постъпления на банките в САЩ.

Напоследък Рубини започва дори да се отмята от очакванията си за двойна рецесия, които многократно повтаряше през последните години. След официалния край на рецесията, обявен от американската статистика, че е бил през юни миналата година, всеки нов спад ще е втора, различна от първата, рецесия.

Новите коментари на Рубини са, че през втората половина на годината брутният вътрешен продукт на САЩ ще бъде в застой. В последните си изяви той посочва, че вероятността за втори спад вече е 40% - доста под предишните му очаквания.

Неуспешните прогнози на икономиста вече правят впечатление и той трябва да се оттегли от сцената. Той е достатъчно разумен, за да направи това, предписвайки лекарства за слабата икономика. Така например той предлага данъчни отстъпки за служителите, които да доведат до насърчаване на потребителските разходи.

С подобни предложения, а не с апокалиптични прогнози обаче Рубини вероятно няма да бъде толкова често във водещите новини, смята Гордън. Тези идеи обаче дават да се разбере, че икономистът все пак вижда светлина в тунела, което е сигнал, че може би е време пазарите наистина да намерят стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Pivoley
преди 13 години
Какъв е извода? Никога не се доверявайте на приказките на анализаторите, тъй като те не са Богове и най-вероятно даже ви лъжат. Аз съм на принципа, че всеки сам трябва си прави анализ и поне ако сгреши да си е сам крив. Така на принципа на пробата и грешката, човек е много по-вероятно да се научи, отколкото ако се ръководи от платени драскачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
podobna statia moje da se napishe za vseki pazaren analizatorBuffett naprimer, napravi sashto dosta neadekvatni prognozi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Проблема на Рубини е,че не разбира от ТА,затова му бяга тайминга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
net_spy: сравнението между Грийнспан и Рубини не е правилно. Единият е доказан икономист, който има 3-4 грешки стъпки за 19 години начело на ФЕД (сравни това с броя грешни стъпки на Бернанке, които той направи само за четири години начело на ФЕД), а вторият е медийна звезда, която, както става пределно ясно от статията, по-често не познава отколкото познава. Всъщност последното изказване не е съвсем честно за Рубини - той позна 2-3 от над 20-те кризи по света, които предрече, отделно не предвиди повечето от кризите, които реално се случиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
Много добра статия, която отдавна трябваше някой да напише, защото за тези, които следяха изказванията на Рубини отдавна беше ясно колко често предсказванията му сбъдват, но болшинството от хората го вземат за чиста монета. П.П. Нямаше да е лошо *** да добавят, че същият този Рубини предсказа финансов крах за България в поне два различни случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
net_spy
преди 13 години
ситуацията прилича на тази http://***.investor.bg/news/article/58616/91.htmlпреди три години, с тогавашния силен на деня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
airush
преди 13 години
Дори и разваленият часовник, показва два пъти в денонощието точно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Рубини всъщност няма направени никакви прогнози. Просто достатъчно дълго време повтаря едно и също твърдение и то накрая се случва. Все едно всеки ден да прогнозираш, че ще пукнеш гума. Ами все един ден ще се случи, това на те прави пророк или знаещ човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
tibidabo
преди 13 години
Поредният платен писар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още