IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската Petrobras осъществи най-голямата продажба на акции в историята

Компанията пласира обикновени и привилегировани акции на стойност над 70 млрд. долара

13:07 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилската Petrobras осъществи най-голямата продажба на акции в историята

Бразилският петролен гигант Petrobras осъществи най-голямата продажба на акции в историята, набирайки над 70 млрд. долара от финансовите пазари, съобщава Ройтерс.

Компанията, която се контролира от правителството на Бразилия, е събрала общо 120,4 млрд. реала. 71,23 млрд. реала е приходът от пласирането на обикновени акции, още 49,12 млрд. реала е стойността на привилегированите акции, продадени на инвеститорите.

Били са продадени общо 1,87 млрд. привилегировани и 2,4 млрд. обикновени акции. Първите са били с цена 26,30 реала за брой, а вторите са стрували по 29,65 реала за брой.

Очаква се средствата от продажбата да бъдат използвани за осъществяването на най-скъпата инвестиционна програма в петролния сектор. Тя е насочена към добива на петрол от дълбоководните запаси на Бразилия, обясняват от агенцията.

Бразилското правителство, което притежава 40% от капитала на компанията и над 50% от акциите с право на глас, ще получи 43 милиарда долара в акции, за да позволи на Petrobras да започне разработване на находището с резерви от 5 млрд. барела петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още