IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища с най-големия спад от 18 месеца през септември

Търсенето на жилищни имоти на Острова се е свило най-силно от януари 2009 г.

09:49 | 27.09.10 г. 1
Цените на британските жилища с най-големия спад от 18 месеца през септември

Цените на британските жилища отбелязаха през септември най-големия си спад от 18 месеца, като във всички региони в страната се отчитат понижения, сочат данните на Hometrack Ltd. 

Средната цена на жилище е паднала с 0,4% спрямо предходния месец до 157 600 паунда, сочат данни на базираната в Лондон компания за проучвания в сектора. Това е трети пореден месечен спад и най-големият от март 2009 г. Търсенето на жилища се е свило най-силно от януари 2009 г.

Докладът допълва натрупващите се свидетелства за отслабване на жилищния пазар на Острова заради плановете на правителството да ограничи силни бюджетните разходи, а банките свиват кредитирането.

Ценовите понижения от септември са „част от продължаващ процес по преоценяване, който започна преди шест месеца в началото на пролетта и който ще продължи и през 2011 г.”, коментира Ричард Донъл, директор проучвания в Hometrack, цитиран от Bloomberg. “Растящите опасения за икономическата перспектива и ограниченията на публичните разходи натежават сериозно на бъдещите купувачи.”

Спрямо година по-рано цените са нараснали с 1% през септември, което е най-слабият ръст на годишна база от седем месеца, сочат още данните.

Търсенето на жилища, измерено чрез промяната на броя новорегистрирали се купувачи в агенциите за имоти, се свива за трети месец, като се понижава с 2,9%. Цените бележат намаление във всички региони на Острова за първи път от април 2009 г.

Спадът на търсенето е най-силен в Южна Англия, където са регистрирани и най-големите намаления на цените за последните три месеца. В Лондон цените се понижават с 1,1% за същия период.

От компанията очакват приливът на нови имоти за продажба да отслабне през следващата година и това да допринесе за ограничаване на спада на цените.

Индексът на Hometrack се базира на проучване сред над 5100 брокери и оценители на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Jason
преди 13 години
Хайде още малко да паднат, че съм скЪтал тук едни парици :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още