IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И догодина работодателите ще плащат първите три дни от болничните

През май социалният министър заяви, че тази антикризисна мярка ще действа само до края на годината

13:37 | 27.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
И догодина работодателите ще плащат първите три дни от болничните

Работодателите ще плащат и през 2011 г. първите три дни от болничните на служители и работници, е предвидено в проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА. Той участва във форум, с който се постави началото на национална седмица, посветена на борбата с бедността.

На практика през трите първи болнични дни заетите ще получават 70 процента от полагаемото им се възнаграждение. Заплащането на следващите болнични дни, когато има такива, се поема Националния осигурителен институт (НОИ), който плаща 80% от полагащото се трудово възнаграждение за периода.

До юли работодателите плащаха в пълен размер само първия ден от болничните, а НОИ - следващите в размер на 80% от съответното възнаграждение. Промяната беше направена в рамките на антикризисните мерки и гласувана от парламента да е в сила само до края на 2010 година.

Министър Младенов днес обаче посочи, че мярката ще продължи да действа като антикризисна и догодина и цели да бъде засилен контролът.

В момента Националната агенция за приходите (НАП) и НОИ работят съвместно по диференциране на минималните осигурителни прагове за самоосигуряващите се от догодина, съобщи още социалният министър. По думите му ще има поне три скали. В момента минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се е 420 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
стог
преди 13 години
"Реалната промяна за работодателите е, че те ще плащат по 2,1 надника, за всеки 3 дни болнични
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още