IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Michelin обяви изненадваща емисия на акции в размер на 1,2 млрд. евро

Компанията търси финансиране за глобалната си експанзия, която включва инвестиции в заводите в Индия, Бразилия и Китай

13:34 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Michelin обяви изненадваща емисия на акции в размер на 1,2 млрд. евро

Michelin, вторият по големина производител на гуми в света след Bridgestone, обяви изненадваща емисия на акции в размер на 1,2 млрд. евро с цел финансиране на глобалната си експанзия, предава Bloomberg.

Експанзията на Michelin включва инвестиции в заводите в Индия, Бразилия и Китай. Компанията цели пускането всяка година на мощности, равняващи се на един завод, за да се възползва от ръста на пазара на гуми в развиващите се страни, който е средно 9%, спрямо по-малко от 2% в Западна Европа. Това е заявил управляващият партньор в компанията Жан-Доминик Сенар.

Емисията ще позволи на компанията да осъществи капиталови разходи за 1,6 млрд. евро през 2011 и по-нататък, в сравнение с 1 млрд. евро през настоящата година.

Тя ще подобри и кредитния рейтинг на Michelin, обявиха от компанията. В момента той е Baa2 по скалата на Moody’s Investors Service и BBB по тази на Standard & Poor’s.

“Това е абсолютна изненада, като проблемът е, че от инвеститорите се иска да приемат нещата на доверие", казва в интервю за Bloomberg Майк Тиндъл от Nomura Securities. "Michelin тества тяхното търпение.“

Акциите на френската фирма загубиха 8,8% след новината – най-резкият спад от април насам.

„Не искаме от инвеститорите да ни подпишат празен чек“, казва Сенар. "Не бихме се осмелили да търсим финансиране от пазара, ако не бяхме доказали, че можем да постигаме растеж."

Няма да се ограничаваме само до тези три проекта. Имаме и други планове, но засега не предвиждаме придобивания в Азия, казва Сенар.

Нетната печалба на Michelin за първата половина на годината възлезе на 504 млн. евро спрямо загуба от 122 млн. евро за същия период на 2009.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още