IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нели Нешева: Няма изчезнали пари от бюджета на НЗОК за 2009 г.

Според председателят на здравната каса парите не липсват, а са преместени от едно перо в друго

09:01 | 01.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нели Нешева: Няма изчезнали пари от бюджета на НЗОК за 2009 г.

Председателят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева отрече обвинението на Българския лекарски съюз, че от бюджета на касата за 2009 година липсват около 319 млн. лв., съобщи Dnes.bg.

“И аз искам да се ориентирам откъде излизат тези цифри в пространството и защо опозицията задава въпроси, които не задава като сума”, посочи тази сутрин Нешева. Според нея няма изчезнали пари, а въпросната сума е преместена от едно перо в друго.

Коментарът на Нешева дойде след като вчера Българският лекарски съюз поиска от прокуратурата да образува проверка на здравната каса с мотива, че 319 млн. лв. са отклонени неправомерно от бюджета за миналата година.

Нели Нешева каза, че ще даде бюджетно изчерпателен отговор къде са тези пари в момента.

"Когато се прави разчет на бюджета има приходи, разходи, резерв. За всяка една цифра ще има точно обяснение и това ще бъде пред парламента", каза председателката на Здравната каса.

Д-р Нешева коментира и обещанието на финансовото министерство за допълнителни 65 млн. лева за болниците за погасяване на неразплатените дейности от страна на НЗОК

Тя изрази надежда към края на октомври парите да стигнат до болниците.

Тези 65 млн., които вчера са били обещани, колегите знаят, че не е възможно парите да ги получат на 1-во, 5-то или 10-то число на октомври, трябва да има преразпределение първо в бюджета на касата. Те ще постъпят и чак тогава ще бъдат разпределени, заяви Нели Нешева.

Тя беше категорична, че не се раздават пари „на калпак“, а въз основа на относителната тежест на конкретната болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Здравеопазването без пари, болниците пред фалити - а резерв от над 300млн се връща в бюджета?Оставки трябва да валят, не да се обясняват разни лелчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още