IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rockefeller идва в Европа с покупката на фонд с интерес към българския пазар

Една от най-старите американски групи за имоти ще придобие контролен дял в Europa Capital, която през март преговаряше за покупка на офис сграда в София

11:59 | 04.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Rockefeller идва в Европа с покупката на фонд с интерес към българския пазар

Една от най-старите американски групи за имоти - Rockefeller Group, е в преговори за контролен дял от европейски фонд за имоти, който от своя страна неколкократно заявява интереса си към българския пазар.

Американската група е във финален етап от преговори за придобиването на 75% от базираната в Лондон инвестиционна компания Europa Capital като част от стратегията си за експанзия в Европа, пише FT.

Сделката ще доведе до създаването на група за управлението на инвестиционни фондове с общ обем на инвестициите от 20 млрд. долара.

Rockefeller е основана през 1928 г. от Джон Рокфелер за развитието на едноименния център в Манхатън. Групата днес е собственост на японската Mitsubishi Estate.

Europa Capital управлява активи на стойност 2 млрд. евро, като групата включва шест опортюнистични фонда за имоти, инвестирали над 6 млрд. евро в 17 страни в Европа от 1995 г. насам.

Фондът заяви интереса си към нашия пазар на имоти още през 2007 г., когато от компанията коментираха за Investor.bg, че проучват възможностите за сделка за търговски център в България.

Отново същата година компанията бе обявила, че планира инвестиции в размер на 600 млн. евро на пазарите у нас и в Централна и Източна Европа.

Вследствие на рецесията компанията отложи тези планове, но през март тази година отново потвърди плановете си за стъпване на нашия пазар. Този път от фонда коментираха, че преговарят за покупката на офис сграда в София.

Europa Capital смята да инвестира общо 100 млн. евро на ключови пазари като Румъния, България, Турция и Западните Балкани.

Според запознати със сделката европейският фонд ще продължи своята опортюнистична инвестиционна политика по отношение на дяловите инвестиции на пазара на имоти, като наред с това обаче ще се стреми да увеличи и експозицията си към повече институционални фондове с по-ниска възвръщаемост.

Rockefeller от известно време търси възможности за потенциална сделка за придобиване на инвестиционна компания, която да използва като трамплин на пазара на имоти, пише изданието.

Сделката, по която консултант е Credit Suisse, може да бъде обявена още през следващите дни.

Rockefeller се очаква да инвестира значителни дялове във всеки нов фонд на европейската група, което ще улесни до голяма степен привличането на нови капитали в условията на затруднено финансиране.

Сделката ще бъде интерпретирана като част от по-общ процес на преструктуриране на пазара на фондове за управление на имоти поради ефектите от краха в сектора на имоти.

Няколко от по-големите инвестиционни банки вече продадоха своите подразделения за управление на активи на пазара на имоти, докато други като ING Real Estate в момента са в процес на продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Черкезов
преди 13 години
Супер, идват да инвестират сънародници! Д-р Черкезов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още