IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi с враждебна оферта за Genzyme за 18,5 млрд. долара

Sanofi води преговори с акционерите на Genzyme, като неколкократно подчерта, че няма да предложи по-висока цена

12:26 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Sanofi с враждебна оферта за Genzyme за 18,5 млрд. долара

Френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis прави опит за враждебно придобиване на Genzyme за 69 долара за акция или 18,5 млрд. долара. Според анализаторите това е началото на продължителна битка за контрол над американската биотехнологична компания, съобщава CNBC.

Стъпката е предприета месец, след като ръководството на Genzyme отхвърли предложение на Sanofi-Aventis за същата цена.

Sanofi води преговори с акционерите на Genzyme, като неколкократно подчерта, че няма да предложи по-висока цена. Sanofi обяви днес, че офертата в брой ще е в сила до 10 декември 2010 г.

„Въпреки че Sanofi-Aventis предпочита конструктивния диалог с Genzyme, отказът на ръководството и борда на директорите на Genzyme да преговарят принуди Sanofi-Aventis да направят търгова оферта“, се казва в изявление на Sanofi.

Изпълнителният директор на Sanofi Крис Вихбахер обяви, че се е срещал с директора на Genzyme Хенри Термер на 20 септември, но разговорите са се оказали непродуктивни.

Sanofi обяви, че е осъществен контакт с акционерите на Genzyme, които заедно притежават над 50% от биотехнологичната компания, и че те са били „недоволни“ от нежеланието на ръководството на Genzyme да започне реални преговори с Sanofi.

Според Майк Уард, анализатор на Ambrian Partners в Лондон, представянето на офертата директно на акционерите е логична стъпка. „Това не означава, че сделката е приключена, но ако Вихбахер смята, че има достатъчна подкрепа сред акционерите, може да започне преговорите от 69 долара за акция“, казва той. В петък акциите на Genzyme затвориха на 70,88 долара за акция.

Вихбахер посочи, че може да „подслади“ офертата, ако ръководството на Genzyme предостави повече информация за компанията. В писмо от 4 октомври Вихбахер критикува нежеланието на Термер да предостави повече информация за производството на Genzyme и разработката на многообещаващо ново лекарство.

Миналата седмица в медиите се появиха спекулации, че Sanofi може да повиши офертата с 1 или 2 долара на акция в опит да убеди ръководството на Genzyme да преговаря, но според Уард повишаването на офертата без уважителна причина би означавало Вихбахер да залага сам срещу себе си.

До момента няма алтернативен купувач за Genzyme, която произвежда скъпи лекарства за редки заболявания, но напоследък изпитва затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още