IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google влиза в енергетиката

Компанията ще финансира в изграждането на подводна мрежа в САЩ, която може да се превърне в гръбнак на система от вятърни турбини

19:48 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google влиза в енергетиката

Технологичният гигант Google поглежда към инвестициите в енергетика, става ясно от съобщение в блога на компанията. Плановете са да се инвестира в изграждането на подводна електропреносна мрежа, която евентуално да се превърне в гръбнак за създаването на централа за добив на ток от вятъра.

Мрежата ще бъде разположена на източното кражбрежие на САЩ, като дължината на подводния кабел може да достигне 350 мили, съобщава Ройтерс.

Проектът е дело на японската компания Marubeni и американския инвестиционен фонд Good Energies. Техническото изпълнение се очаква да бъде дело на Trans-Elect.

Плановете са да бъде разположен подводен кабел, който да позволи на производителите на вятърна енергия да преодолеят основния си проблем – свързвнето на турбините с електропреносна мрежа, чрез която да се достигне до потребителите.

На корпоративния блог на Google се казва, че този проект ще позволи създаването на „супермагистрала за чиста енергия”.

За момента в САЩ вятърните централи имат капацитет 35,6 гигавата, което е достатъчно за задоволяването на около 9,7 млн. домакинства, показват данни на браншовата организация в страната. Всички тези мощности обаче са разположени на сушата.

Прогнозите са, че във водите на източното крайбрежие може да се генерират 127 гигавата енергия, което би било достатъчно за задоволяване на половината потребление на щатите, разположени по крайбрежието.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още