IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падна една от основните пречки пред приемането на Хърватия в ЕС

Двете страни са се споразумели за разрешение за достъп до хърватския пазар на най-голямата словенска банка - Nova Ljubljanska Banka

10:04 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Падна една от основните пречки пред приемането на Хърватия в ЕС

Хърватия и Словения разрешиха последния сериозен спор помежду си, който блокираше преговорите за приемане на Хърватия в ЕС – трансграничният достъп до банкови услуги, съобщи Ройтерс, цитирайки словенския премиер Борут Пахор.

Двете страни са се споразумели за разрешение за достъп до хърватския пазар на най-голямата словенска банка - Nova Ljubljanska Banka (NLB).

През юни словенските власти обявиха, че Хърватия няма да може да приключи преговорите за присъединяване, започнали през 2005 г., докато не отвори пазара си за NLB. През юли Пахор се срещна с премиера на Хърватия Ядранка Косор и тогава бе обявено, че решение ще бъде намерено до три месеца.

По-рано тази година от Хърватската централна банка обявиха, че ще дадат лиценз на NLB едва след като депозитите на хървати в предшественика на NLB – вече несъществуващата Ljubljanska Banka (LB), бъдат възстановени.

LB не е върнала депозити на стойност около 172 млн. евро на хървати, които те са държали в хърватското звено на LB преди разпадането на Югославия през 1991 г.

През 2009 г. пък Словения блокираше преговорите на Хърватия с ЕС заради граничен спор. Тогава двете страни се обърнаха към международен съд и спорът беше разрешен с ратифицирането на споразумение.

Словения е единствената бивша югославска република, която се е присъединила досега към ЕС, а освен Хърватия друга от бившите републики не е започвала преговори.

Преговорите за членство в ЕС са разделени на 33 области. Досега Хърватия е започнала преговори по всичките и е приключила 22 от тях. Всяка област се затваря само ако всички 27 страни членки на ЕС са съгласни с това.

Хърватия се надява да приключи преговорите през първото полугодие на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още