IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губим 15 млн. лв. от спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Министър Трайков отново увери, че проблемът с ремонта няма да доведе до режим на тока, но ще бъде ограничен износът на електроенергия.

22:00 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Губим 15 млн. лв. от спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Очакват се загуби от непроизведена електроенергия в размер на 15 милиона лева заради удължаване на плановия ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. Изчислението е за забавяне с 10-11 дни, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Министерския съвет.

Проблемът със забавянето на плановия ремонт на блока е било обсъдено и от кабинета извън точките от дневния ред.

Трайков обясни, че в момента има по-голяма консумация на ток и по-малка на топлинна енергия в сравнение със същия период на миналата година.

„Няма обаче критична ситуация, на базата на която отгоре да се заповяда на топлофикационните дружества да започнат топлоподаването", коментира министърът.

Трайчо Трайков замина вчера извънредно в централата заради забавянето на ремонта, който започна на 12 септември.

По време на контрол на системите за управление на защитата на реактора са открити дефекти в покривната част от съоръженията за защита.

По думите на Трайков за производството на тези елементи ще са необходими от шест до осем месеца, но след разговор с руската фирма производител забавянето на пуска на шести блок е сведено до 15 дни.

Министър Трайков увери, че проблемът с ремонта няма да доведе до режим на тока, но ще бъде ограничен износът на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още