IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Гърция ще изработят съвместна позиция за „Бургас-Александруполис“

Двете страни са се договорили за създаването на съвместна работна група, която ще обсъди общата позиция

11:27 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия и Гърция ще изработят съвместна позиция за „Бургас-Александруполис“

До края на годината Русия и Гърция ще изработят съвместна позиция по проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“, е съобщил днес министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

По думите му, двете страни са се договорили за създаването на съвместна работна група, която ще обсъди обща позиция на Русия и Гърция по отношение на „Бургас-Александруполис“. Шматко допълва, че Русия се отнася с уважение към позицията на България, която иска колкото се може по-точно да бъдат оценени потенциалните екологични опасности от реализацията на проекта.

Според проекта трансбалканският петролопровод „Бургас-Александруполис“ ще е с капацитет от 35 млн. т годишно, с възможно увеличение до 50 млн. т. Маршрутът му е през пристанище Бургас (докъдето петролът пристига с танкери от Русия) до гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море, като общата дължина на петролопровода е около 300 км.

За реализация на проекта в началото на 2008 г. е регистрирана съвместна компания оператор Trans-Balkan Pipeline, в която 51% дял имат руски фирми, а по 24,5% - България и Гърция.

В края на юли българското правителство се съгласи да изплати 6,5 млн. евро като вноска за експлоатационните разходи по проекта, обаче участието на България в Бургас-Александруполис все още е под въпрос, коментира руската медия.

В началото на октомври Trans-Balkan Pipeline внесе в българското Министерството на околната среда и водите (МОСВ) доклада за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис". МОСВ по закон би трябвало да се произнесе по него в едномесечен срок.

Оценката на МОСВ касае частта от съоръжението, която минава на българската територия. Операторът на проекта за петролопровода е готов да обсъди с България нейните условия, допълва руската медия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още