IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Случващото се с пенсионните фондове влошава бизнес средата

Мислехме, че България ще стане нещо като Сингапур или Швейцария, а се приближаваме до нещо средно между Венецуела и Северна Корея, смята Васил Велев

13:54 | 25.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Работодатели: Случващото се с пенсионните фондове влошава бизнес средата


Прехвърлянето на парите от личните сметки в професионалните пенсионни фондове към НОИ ще влоши бизнес средата и ще даде лош знак на чуждестранните инвеститори. Около това мнение се обединиха представители на шест работодателски организации на пресконференция в БТА.

Работодателите се обявиха против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас.

Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията, заради посегателство върху частна собственост. Данев постави въпроса дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени.

Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски, обясни Васил Велев от Асоциацията за индустриален капитал. По думите му, професионалните пенсионни фондове не са ангажирани със събираемостта на вноските, а вината за ниската сабираемост е на НАП.

Велев отрече и данните, че у нас хората се пенсионират най-рано в Европа. Вече има срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.


Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права, посочи Данев. Това дори не е национализация, а е кражба, защотото няма обезщетение за засегнатите, каза Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

Мислехме си, че ще се превърнем в страна, която прилича на нещо средно на Швейцария и Сингапур, но се приближаваме до нещо средно между Венецуела и Северна Корея, каза още Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
dimitar_682
преди 13 години
Това е кощунство и грубо посегателство върху парите на хората.Тези пари се унаследяват как така ще ги взимат без да ме питат.Да не говорим какво ще се случи когато фондовете разпродадат.Досто големи простотии взеха да измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Въпросът е вече кой кого дали Б.Б. или Лукашенко в Европа, или Б.Б. У.Чавес, Ким чен ир, и А.Лукашенко в световен мащаб, ще се борят за приза наследник и продължител на делото на И.В. Сталин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
По-висока пенсия? Няма лошо...Да де, ама с цената на 2.5 милиарда дефицит в НОИ, който ще бъде покрит с заеми. И сегашните по-високи пенсии ще ги плащат децата ни с лихвите. БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА !!! Парите като ги "преместят" няма да станат повече. Просто правителството ще може да се разпорежда с тях по свое усмотрение. Ще плаща по-високи пенсии, като изхарчи за 1-2 години събраното за 10. Ще си изкара мандата, а след тях и потоп. Да закърпят положението максимум до следващите избори... Щото тогава фондовете вече ще бъдат изядени... Тогава на какво идва ред да се национализира - на влоговете в банките ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още