IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основни финансови институции в Белгия са поставени под "наблюдение"

Под наблюдение са поставени BNP Paribas Fortis, Dexia Banque Belgique, ING Belgique и Bank KBC

20:11 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основни финансови институции в Белгия са поставени под "наблюдение"

Главните финансови институции в Белгия, сред тях четирите най-големи действащи в страната банки, са поставени под наблюдателен контрол, съобщават световните агенции.

Мярката се налага, тъй като развитието и трудностите им в момента могат да предизвикат риск за стабилността на белгийската финансова система, се казва в изявление на белгийският Комитет за оценка на рисковете и на финансовите институции (КОРФИ).

Създаден в началото на юли тази година, КОРФИ има за цел да контролира създаването на "нова архитектура" във финансовия сектор на Белгия.

Тази институция е нова и все още не съвсем позната тук. По тази причина Националната банка на Белгия припомни, че за разлика от Комитета за финансова стабилност, който бе заменен от КОРФИ, новосъздаденият комитет може в случай на нужда да налага мерки за подобряване на финансовото състояние на банките.

Поставянето под "наблюдателен контрол" означава, че финансовите институции са длъжни да предоставят на КОРФИ проекти за стратегически решения. И ако тези проекти не отговарят на здравословно и предпазливо управление или ако биха могли да поставят под заплаха стабилността на финансова система, КОРФИ има пълномощия да ги отхвърли, отбелязва в специално комюнике Националната банка на Белгия.

Сред поставените под наблюдателен контрол финансови институции са BNP Paribas Fortis, Dexia Banque Belgique, ING Belgique и Bank KBC, които са най-големите действащи в страната банки, както и най-големите застрахователни дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още