IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърлиха 250 млн. евро от изоставащи жп проекти към софийското метро

Пренасочването на парите е в рамките на оперативната програма "Транспорт"

16:22 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прехвърлиха 250 млн. евро от изоставащи жп проекти към софийското метро

Общо 250 млн. евро в рамките на оперативната програма „Транспорт“ са прехвърлени за строителството на софийското метро. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА.

190 млн. евро са взети от проектите за железопътната инфраструктура, а други 60 млн. евро - от проектите, с които трябваше да се развива пътната инфраструктура по трансевропейските транспортни оси.

"В момента проектът за софийското метро е най-бързо движещият се проект по оперативната програма заедно с автомагистрала "Тракия". Имаме за приоритетна задача там, където има висока степен на техническа готовност, да се осигури ресурс", обоснова се министърът.

Два участъка на метрото се изграждат с европейски средства по оперативната програма "Транспорт": I етап - пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - бул. "Черни връх", и II етап - жк. "Младост" - жк. "Дружба" - летище София. 250-те млн. eвро са за втория етап и за купуване на подвижния състав.

Дончев заяви, че са възможни и други релокации на пари в рамките на програмата, ако се окаже, че има повишена техническа готовност за ускорено стартиране на проекти.

Министърът каза още, че няма да има ощетен проект в нито едно от направленията по ОП "Транспорт". Средства за проектите ще се намерят веднага, когато те бъдат готови за изпълнение. Дончев добави, че не трябва да стоят блокирани пари с голяма доза неизвестност кога и дали ще бъдат похарчени.

Програма "Транспорт" има нужда от допълнителни уточнения, отбеляза още Дончев и добави, че това ще стане в рамките на следващата седмица. Годишните работни програми за 2011 г. предвиждат отваряне на процедури за около 5,5 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още