IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 7,8% от средствата по оперативните програми са усвоени

Най-добре се усвояват средствата по ОП "Административен капацитет", най-слабо - по ОП "Транспорт"

14:19 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 7,8% от средствата по оперативните програми са усвоени

Изплатените европейски средства по проекти по седемте оперативни програми (вкл. националното съфинансиране) към 1 септември 2010 г. възлизат на 622,9 млн. евро, което представлява 7,86% от евросредствата по оперативните програми, отчете днес пред журналисти министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Средствата по седемте оперативни програми са общо 6,67 млрд. евро, а с националното съфинансиране - 8 млрд. евро.

Най-висок е делът на усвоените суми при оперативна програма (ОП) „Административен капацитет“ - 22,6% и ОП „Конкурентоспособност“ - 18,8%. Най-малко евросредства като дял от общия ресурс на съответната програма са усвоени при ОП „Транспорт“ (4,7%) и ОП „Околна среда“ (4,9%).

За Investor.bg Томислав Дончев уточни, че при ОП „Конкурентоспособност“, където по абсолютна стойност се отчитат най-много усвоени средства – близо 220 млн. евро (вкл. национално съфинансиране), всъщност реално изплатени за изпълнени проекти на фирми са само около 20 млн. евро, тъй като 199 млн. евро са преведени от българското Министерство на финансите за прилагане на инициативата JEREMIE към т.нар. Холдингов фонд.

Фондът ще управлява средствата от името и за сметка на българското правителство. Превеждането на средствата към него се осъществи в края на юни и то от фискалния резерв, като се очаква до края на годината средствата да бъдат възстановени на България от Европейската комисия (ЕК).

Така по абсолютна стойност, вкл. националното съфинансиране, най-много средства досега са изплатени по ОП „Регионално развитие“ (над 100 млн. евро), по ОП „Транспорт“ (близо 91 млн. евро) и по ОП „Околна среда“ (89,6 млн. евро).

В същото време, вече около една трета от евросредствата са договорени. Най-висока степен да договаряне спрямо ресурса на съответната програма има при ОП „Регионално развитие“ (43,5%), ОП „Човешки ресурси“ (41,3%) и ОП „Административен капацитет“ (41,2%).

Що се отнася до предприсъединителните програми, министър Дончев отчете, че по ИСПА от договорените от началото на действие на програмата досега 870 млн. евро по 40 финансови меморандума, са изплатени около 56%.

Поради забавяне изпълнението на водни проекти в различни градове на страната се водят преговори с ЕК за удължаване действието на програмата до края на 2011 г., което по всяка вероятност това ще стане за 7-10 меморандума, посочи Дончев. Ако се наложи, част от проектите по ИСПА ще се прехвърлят за финансиране по ОП „Околна среда“.

От договорени по ФАР общо 731 млн. евро, по изпълнени проекти вече са изплатени 615 млн. евро, информира още министърът по еврофондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още