IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли бъдеще ръчният часовник и химикалката в ерата на новите технологии?

Производителите залагат на бутикови и скъпи уникати, които да привлекат вниманието на ценителите в бранша

07:42 | 28.10.10 г.
Имат ли бъдеще ръчният часовник и химикалката в ерата на новите технологии?

Изглежда, че времето на ръчния часовник е преброено. Хиляди хора признават, че макар да притежават аксесоара, който някога беше задължителен, рядко го носят и разчитат на новите технологии, за да не закъсняват за работа или за делови срещи, пише вестник Daily Mail, позовавайки се на резултатите от проучване на маркетинговата компания Mintel, направено във Великобритания.

Изследователите са установили, че според един на всеки седем души мобилните телефони и компютрите са направили традиционния часовник ненужен.

Данните от проучването показват, че 86% от възрастните притежават ръчен часовник, но вече не разчитат на него за проверка на точното време.

Продажбите на часовници във Великобритания остават стабилни, но има голяма вероятност това да се промени. Оказва се, че два пъти по-малко млади хора - такива под 25-годишна възраст, са склонни да си купуват часовници, тъй като са израснали с мобилни телефони.

Младите обаче по-често от възрастните избират маркови модели, което показва, че за тях е по-важно да са в крак с модата, а не с времето.

"Много потребители са израснали с новите технологии и за тях проверката на времето е свързана не с часовник, а с преносими устройства, на които ще разчитат и занапред", казва Тамара Сендър, анализатор от Mintel.

Друг аксесоар, чиято употреба мнозина мислеха, че ще намалее, са химикалките. С появата на преносимите технологии и възможността за водене на записки навсякъде и по всяко време (дори за записване на глас, вместо водене на бележки), с прехвърлянето на всякаква информация на цифров носител и с все по-честата размяна на електронни писма вместо на книжни документи, използващите мастило устройства станаха ненужни.

Това обаче съвсем не означава, че ще излязат от употреба. Поне не и според производителите на луксозни писалки и химикалки, както и на търговците на подобни аксесоари.

Барбара Никол, собственичка на магазина за писалки, химикалки и моливи с луксозен дизайн и визия Pens de Luxe Group например обяснява, че според нея важен е интересът именно на малките към умението за изписване на думите с мастило. Освен свръх скъпите луксозни модели, чиято цена зависи от материалите, от които е изработена химикалката, нерядко и от ръчната им изработка, индустрията разчита и на най-малките, които тепърва се учат как да изписват буквите.

„Те всички искат да имат нещо общо с Хари Потър – да държат вълшебната пръчица“, казва Барбара Никол, която управлява магазина за писалки от 30 години, а също така води и часове по краснопис.

А за ценителите на добрите писалищни средства има истински бижута. Като например инкрустирана с 850 диаманта и облицована с 18-каратово злато писалка, която се продава за 1,7 млн. долара. Тя е с марката Caran d'Ache и въпреки доста високата й цена интерес от потенциални купувачи не липсва.

„Краснописът е нещо, което не вълнува особено младото поколение. Все повече хората обаче започват да обръщат внимание на това и предпочитат да използват мастило“, казва Барбара Никол, в чийто магазин е изложена за продан една от луксозните писалки.

С появата на компютрите писането на ръка замира. Днес обаче, подобно на носенето на плетива и антични бижута, това умение се възражда.

„Мисля, че компютрите скараха хората с писането на ръка“, казва Сюзън Тейлър, президент на Асоциацията на калиграфите в Австралия. „Днес обаче хората осъзнават колко по-хубаво е, когато получат писмо или картичка, написани на ръка, вместо някаква произволна, избрана от интернет, с автоматично генериран текст.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още