IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни от Китай и САЩ донесоха ръст на европейските индекси

Гръцкият основен индекс ASE отчете силен спад с 2,8 на сто заради поевтиняването на акциите на EFG Eurobank

19:59 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Добрите данни от Китай и САЩ донесоха ръст на европейските индекси

Европейските акции се повишиха в първата си сесия за ноември благодарение на по-голямото от очакваното увеличение на производството в Китай и САЩ, което повиши доверието в световната икономика, предаде Bloomberg.

Акциите на Kazakhmys и Xstrata поведоха нагоре минните компании след поскъпването на медта.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 добави 0,2 на сто до 266,4 пункта. За октомври индексът се повиши с 2,4 на сто заради спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще обяви нова програма за изкупуване на ценни книжа с цел насърчаване на растежа на икономиката.

Срещата на Фед, на която ще се вземе решение по въпроса, е на 2 и 3 ноември.

Основните национални индекси се повишиха на 11 от 16-те западноевропейски пазара, които бяха отворени за търговия днес. Британският FTSE 100 напредна с 0,3 на сто до 5694,62 пункта, а френският CAC 40 спечели 0,2 на сто до 3841,11 пункта. Германският DAX остана почти без промяна на ниво от 6604,86 пункта.

Гръцкият основен индекс ASE отчете силен спад с 2,8 на сто заради поевтиняването на акциите на EFG Eurobank Ergasias SA. Гръцките и испанските акции водеха по спад днес в Европа заради повишаването на застраховката срещу фалит на европейските облигации. Причина за това станаха опасенията на инвеститорите, че облигационерите ще бъдат принудени да споделят разходите по евентуално спасяване от държавни фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още