IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: В краткосрочен план доверието в кабинета не е застрашено

В свой анализ агенцията посочва политическите рискове, пред които е изправена България

20:54 | 01.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: В краткосрочен план доверието в кабинета не е застрашено

Слабото възстановяване, реформите и европейските фондове, както и корупцията и престъпността са основните политически рискове, пред които е изправена България, пише в анализ на Ройтерс.

Бавното възстановяване от кризата намали популярността на сегашното правителство, като отлагането на реформите и увеличаващата се несигурност по отношение на икономическата политика подкрепата за кабинета на премиера Бойко Борисов. Стабилността на правителството обаче не е заплашена в краткосрочен план благодарение на подкрепата на десни партии, пише агенцията.

За да спечели инвеститорите и да запази доверието на ЕС обаче, правителството трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Слабо възстановяване

Рецесията в страната отблъсна чуждите инвеститори и сви дейността на бизнеса. Възстановяването на износа помогна за излизането от рецесията през второто тримесечие на тази година, но бавното възстановяване на външното търсене и затягането на кредитните пазари вероятно ще задържат растежа тази година на нулеви нива, пише Ройтерс.

Агенцията припомня, че правителството прогнозира ръст от 3,6 на сто през 2011 г., но подчертава, че според мнозина анализатори ръстът ще е само с около 2%, тъй като бумът при недвижимите имоти и строителството вероятно няма да се повтори.

Ако растежът остане слаб, данъчните приходи ще са по-ниски от планираното, а социалните разходи – вероятно по-високи, което ще провали плановете на правителството да намали бюджетния дефицит наполовина до 2,5% през 2011 г. и ще увеличи дълговете.

Тогава страната може да е принудена да търси спешно финансиране на кредитните пазари на високи цени или да поиска помощ от Международния валутен фонд.

Реформи, европейски фондове

Тук основните въпроси, които трябва да се следят, според агенцията, са:

- Ще придвижи ли правителството реформите и ще намали ли излишните разходи или опасенията за популярността му и страхът от социално недоволство ще отложат промените?

- Ще успее ли кабинетът да подобри използването на европейските средства? Неуспех в това отношение ще отблъсне чуждите инвеститори, ще забави подобряването на инфраструктурата и ще попречи на икономическото възстановяване.

- Ще ограничи ли кризата възможностите на правителството да съфинансира европейски проекти?

Корупция, престъпност

Тук като основен въпрос агенцията подчертава способността на правителството да запази политическата си воля да пресече корупционните практики, което няма да повлияе на пазарите в краткосрочен план, но ще даде важен сигнал, че България се превръща в държава, където по-лесно се прави бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Аз гледам че мнозинството не би гласувало за никого - което е показателно за *** (пардон - партии и политици) у нас.Каква полза че ГЕРБ можел да спечели като само след година на власт получава вотове на недоверие? Това се отнася и за коя да е друга партия сред изброените.ПП: ББ в политиката? Да, като бодигард на Тато ... ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
GRio
преди 13 години
"благодарение на подкрепата на десни партии, пише агенцията."Тая подкрепа ще се стопи като пролетен сняг...... Добре знаем кои са тези партии, не бива да се съмняваме в техните (не)възможности....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Както е казано ,свято место пусто не остава, няма да остане празен и сегашният стол на Б.Б. Очевидно е , че той е вече пътник, с или без алтернатива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironic
преди 13 години
Нищо не са сбъркали хората. Гледай в 1 jamiemirror за кого ще гласуват. Ако сега утрие има избори ГЕРБ ще спечели абсолютно мнозинство т.е. толкова колкото всички останали не само БСП и ДПС, но и ДСБ-СДС, Атака...+ РЗС и НДСВ, които даже няма да влязат в Парламента. При това са данни на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев с много сериозни щети от ГЕРБ и сериозни придобивки при БСП-НДСВ-ДПС. Иначе не му се грижи на Борисов (не вярвай на Кънчо и Андрей колкото и да ти се иска), това не е пъровото гмуркане на Бат Бойко, все пак е в политиката то 9 години. Имаше периоди, в които беше по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Аха, като погледнем само рейтинга на Борисов как от 53 пада на 27 - остава изводът че тоя анализ на Ройтерс е малко старичък?http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=652311
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още