IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След провал за милиони през 1985 г. - нов модел на возилото Sinclair

Загубата, която донесе моделът Sinclair C5, явно не е повлияла на увереността на сър Клайв Синклер

15:17 | 05.11.10 г.
<p>Автомобилът, донесъл огромни загуби на създателя си през 1985. Снимка: Sinclair</p>

Автомобилът, донесъл огромни загуби на създателя си през 1985. Снимка: Sinclair

В ерата на електрическите автомобили, когато всеки производител се стреми да представи на пазара нещо ново, модерно и щадящо околната среда, може да се окаже, че е дошъл моментът да изгрее звездата и на един от пионерите в създаването на еко колите.

Още през 1985 година сър Клайв Синклер сглобява електрическа кола, която за тогавашното време е... най-малкото странна и без особено приложение. С представянето си моделът С5 заявява надеждите на Синклер да преобърне начина, по който хората възприемат пътуването. Максималната скорост на превозното средство с доста иновативен дизайн е повече от 30 км/ч. Проектът обаче се превръща в голям неуспех и коства на създателите си загуби в размер на 6 млн. паунда, припомня вестник Telegraph.

Сър Клив Синклер обаче явно не се е отказал и е разработил нов автомобил – Х-1. Колата наподобява колело с батерия, която захранва електрически мотор.

Подобно на предшественика си С5, и тук водачът на превозното средство седи в най-ниската част на колата, с изпънати напред крака, а над него има подобен на арка свод.

Според критиците на новото изобретение то едва ли ще може да се придвижва на достатъчно дълги разстояния, така че да е удобно за използване. По-скоро най-големият му плюс би бил защита на водача от неблагоприятни метеорологични условия заради удобната кабинка, в която се намира.

Очаква се устройството за придвижване да бъде пуснато на пазара през лятото на следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още