IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои молове очакват раздвижване на наемния пазар до края на годината

Международни търговци се стремят да отворят нови магазини в моловете, за да са готови навреме за коледния сезон

15:00 | 05.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Някои молове очакват раздвижване на наемния пазар до края на годината

Някои от моловете в страната очакват известно раздвижване в наемната активност от страна на търговските вериги към края на годината.

От инвестиционния фонд European Convergence Develop. Co PLC (ECDC), който има четири проекта за молове у нас, казват, че от пловдивския мол на компанията Galleria Plovdiv забелязват повишен интерес от страна на търговците към площите в мола през последните месеци.

Краят на лятото постави потенциалните наематели под по-голям натиск за финализиране на преговорите и начало на обзавеждане на своите обекти, за да са готови за коледния сезон.

От компанията очакват и нови отваряния през последното тримесечие от страна на международни марки, както и някои вериги за електроника.

От ECDC се надяват, че в резултат на тази активност между 70 и 75% от площите в Galleria Plovdiv ще бъдат отдадени под наем до края на годината. В момента делът на заетите площи е около 50%.

Въпреки това от компанията отчитат значително забавяне на процеса по отдаване под наем, което е довело до сериозни затруднения по отношение на ликвидността на мола. В тази връзка от фонда преговарят с банката кредитор за допълнително финансиране и промяна на условията по настоящ кредит на мола.

Тези допълнителни средства ще бъдат използвани за привличане на нови наематели и за покриване на оперативните разходи, докато бъдат постигнати споразумения с достатъчно наематели.

От компанията обявяват, че се забелязва известно повишение и на интереса към площите в техния мол в Русе, за който са осигурили нов ключов наемател – международна дрогерийна верига. Въпреки това от фонда отчитат, че привличането на нови наематели отнема сравнително по-дълго време.

Показателно за трудностите за привличане на нови наематели в условията на повишена конкуренция и понижено потребление е неофициалното откриване на пловдивския мол на компанията, при което бяха заети едва 8,4% от площите.

По-рано през годината бе съобщено, че фондът ще търси начини за продажбата на някои от своите активи в страната, чието строителство е завършено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Ще се стигне до фалити,това е неизбежно..но да им е урок на търговците които са наели магазини в "моловете".Едни и същи магазини,а очакват по големи обороти,при едни и същи клиенти.Само разходите им се вдигат..кой им прави стратегията и разчетите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ramses
преди 13 години
Ще има раздвижване при всички случаи. Доста от фирмите ще напуснат моловете! Огромните площи с огромни разходи за тях са неприемливи за нашия пазар поначало.А за да има обороти трябва да има в потребителите свободни пари-помислете как според платената статия ще стане това?! Никак!А за платените статии Инвестор са наистина първи на пазара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Абсолютно правилно, скоро време и у нас ще има фалирали молове!!!!Това вече се случва в Румъния!!! А дали ще има раздвижване на търговията около коледа и нова година, едва ли ще е кой знае какво, защото сега всичко е УМРЯЛО!!!!!Дано само аз да не фалирам:)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
какво развижване се очаква? Може би някой се надява покрай Коледа и Нова година да превърти едни бързи пари. Едиственото което ще се случи след празниците е свиване на пазара и фалити на търговците, а по-късно и на цели МОЛ-ове. Като се има в предвид че в София са в процес на строеж още 3 или 4 МОЛа единственото което ще се случи е пренасищане на пазара на търговски площи при това свито потребление. Фалитите са неизбежни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още