IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа симулира кибер война

Целта на теста е била да се разбере подготвени ли са страните членки на ЕС за евентуално масирано нападение на технологиите и информационните системи

16:46 | 05.11.10 г.
Европа симулира кибер война

Най-важните уеб базирани услуги на страните членки на ЕС бяха подложени на симулирано кибер нападение, което имаше за цел да провери доколко държавите са подготвени за реална атака в уеб пространството, съобщава BBC.

Първата по рода си мащабна симулация на кибер атака трябваше да тества колко добре страните биха се справили, ако подобно нещо се случи в действителност и забави или унищожи интернет връзката, както и достъпа на управляващите до важна информация или електронно управлявани системи.

Симулираната атака реално е прекъснала достъпа до подобни жизнено важни услуги, за да се види как ще се отрази това на страните и какви мерки биха могли да бъдат взети.

Упражнението също ще има за цел да провери как народите ще се сработят в стремежа си да избегнат пълното изключване на системите и международните връзки помежду си.

Европейският комисар по цифровите технологии Нели Крус каза, че упражнението е направено да тества подготовката и е било „важна първа стъпка по пътя към съвместната работа за борба с потенциалните онлайн заплахи за важната част от инфраструктурата”.

Очаква се този тест да помогне за създаването и внедряването на важни процедури за справяне с подобен род атаки. Ако „нападенията” нараснат като брой, центровете по кибер сигурност ще трябва да открият и разработят допълнителни начини да опазят ключовите услуги и средства за управление, които работят онлайн.

Учението е тествало дали комуникационните канали, създадени, за да помагат при възникването на атака, са все така актуални при толкова бързо развиващите се технологии и информационно снабдяване.

Наблюдател на учението е била Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност, която получи допълнително правомощия да помага на страните от Европа да се справят с кибер атакатите. В тестването участие са взели 22 страни членки, както и Исландия, Норвегия и Швейцария.

Докладът как е протекло учението и какви са резултатите от него се очаква на 10 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още