IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Двойно са се увеличили незаконните правила за регулация на бизнеса

България е на 84-то от 134-те възможни места по държавно регулиране според показателя за глобална конкурентоспособност

15:11 | 09.11.10 г.
БСК: Двойно са се увеличили незаконните правила за регулация на бизнеса

У нас регулациите продължават да са сериозна пречка и ограничават пълноценното участие на бизнеса в развитието на икономиката. Това пише в анализ на Българската стопанска камара (БСК) на тема „Администриране на регулаторните режими – модерно регулиране”.

Изследването на БСК показва, че у нас има пет закона, които регламентират правилата, на които трябва да отговарят регулациите за бизнеса, но липсва синхрон по прилагането им.

Божидар Данев припомни, че през 2003 година, по препоръка на БСК, беше премахнат регистъра на регулаторните режими, тъй като той беше непълен и подвеждащ. „През последните седем години администрацията не направи нищо съществено, за да имаме адекватен действащ регистър”, каза Данев.

Председателят на стопанската камара допълни, че преди три години БСК предостави списък с 62 закона, които трябва да бъдат променени, за да се синхронизират правилата за регулиране, но до момента нито един от тях не е променен.

Според заместник–председателя на БСК Камен Колев България е на 84-то от 134-те възможни места по държавно регулиране според показателя за глобална конкурентоспособност, а корупцията у нас се увеличава заради тежките регулации за бизнеса по данни на Транперанси Интернешънъл.

Божидар Данев посочи, че това, че сме с най-ниските данъци в Европа, не прави бизнес средата ни най-добра, а трябва да се имат предвид високите лихви, предизвикани от несигурността по отношение на регулациите.

Изследването на БСК за регулаторните режими показва още, че фирмите имат утежнен достъп до пазара заради многото регулаторни режими, че се увеличава корупцията у нас, че много сектори у нас се регулират, без да има реална нужда от това, защото те не застрашават обществения интерес.

Въпреки че официалните, регламентирани в законите регулаторни режими намаляват, в последните две години (от 2008 до 2010 г.) двойно са се увеличили нерегламентираните правила, пише в анализа на БСК.

Анализаторите на БСК препоръчват да се разшири обхватът на принципа на мълчаливото съгласие. Така на практика при забавяне на отговор от страна на администрацията, да се приема, че е получено съответното разрешение.

БСК настоява още да се въведе ясна и прозрачна методика за определяне на държавните такси, както и да се променят законите за нормативните актове и местното самоуправление, за да не могат общините да въвеждат допълнителни правила за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още