IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя в Южна Америка начело в предпочитанията на инвеститорите

Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай привличат интереса на международни фондове

18:42 | 12.11.10 г.
Земеделската земя в Южна Америка начело в предпочитанията на инвеститорите

Земеделската земя в Бразилия и Аржентина е сред най-ценените активи на глобалния пазар на земя, пише Ройтерс.

Мениджъри на фондове посочиха Южна Америка като топ дестинация за покупка, наем и управление на земеделска земя по време на конференция за инвестиции в земя в Женева.

„Южноамериканският пазар наистина претърпява бурно развитие в момента“, коментира Марк Зенук, управляващ директор на фонда NGP Global Adaptation Partners на стойност 3 млрд. долара.

Black River Asset Management, част от американския гигант в сектора на селското стопанство Cargill, контролира 50 хил. хектара обработваема земя в региона и търси да сключи още сделки.

По думите на Карлос Агиар, изпълнителен директор на Macquarie Crop Fund, пазарът на покупко-продажби на земя в Бразилия е активен. „Има недостиг на храна и недостиг на земя, и Бразилия е едно от малкото места, където може да се постигне рязка експанзия и пазарът разполага с необходимите технологии и инфраструктура.“

„За повечето инвеститори земеделието е съвършено нов клас актив“, посочва Тим Хорнибрук от Macquarie Agricultural Funds Management, като допълва, че обикновено хората първо инвестират в земя на местния пазар, за да избегнат по-сложни рискове.

За NGP Global Adaptation Partners Бразилия, Парагвай и Уругвай са атрактивни дестинации, като Аржентина също се разглежда като възможност.

„Аржентина е много интересна“, посочва Зенук. „Това е една голяма житница на света и има добра инфраструктурна система. Проблемът е, че имат данък върху износа.“

Аржентина е атрактивна като дестинация за инвестиции в земя и заради демографски фактори, като там средната възраст на фермерите е значително по-ниска от тази в Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още