IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия предупреди, че може да се наложи да потърси помощ

Ако не бяхме в еврозоната, рискът за Португалия щеше да е по-нисък, казва португалският министър на финансите

17:33 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия предупреди, че може да се наложи да потърси помощ

Рискът, че Португалия ще се наложи да потърси извънредна финансова помощ от международната общност, е висок заради нарастващата опасност, че страхът от дълговата криза във еврозоната ще се разпространи чрез финансовите пазари, предупреди финансовият министър на страната в понеделник, пише Financial Times.

„Рискът е висок, защото не сме изправени пред изолиран национален проблем. Това са проблемите на Гърция, Португалия и Ирландия“, казва португалският министър на финансите Фернандо Тешейра душ Сантуш, коментирайки възможността на Лисабон да се наложи да потърси финансова помощ.

„Това е свързано със стабилността на еврозоната. Именно затова пренасянето на проблемите в този контекст е много вероятно, но не защото пазарите смятат, че ситуацията в двете страни (Гърция и Португалия) е еднаква.“

„Пазарите гледат на тези икономики като на едно, защото имаме общи проблеми в еврозоната. Може би ако не бяхме в еврозоната, щяха да гледат на нас по различен начин. Ако не бяхме в еврозоната, рискът от „заразяване“ щеше да бъде по-нисък“.

Португалия планира да ревизира целта за бюджетния си дефицит през 2010 г. до 7,3% от брутния вътрешен продукт на страната от заложените по-рано през годината 8,3%, казва министърът. Бюджетният дефицит се предвижда да падне до 4,6% през 2011 г. благодарение на наложената фискална дисциплина, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още