IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Шойбле е най-добрият европейски финансов министър за 2010 г.

На последно място в класацията, която включва 19 министри, попада финансовият министър на Ирландия Брайън Ленихан

15:36 | 06.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Волфганг Шойбле е най-добрият европейски финансов министър за 2010 г.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е на първо място в класация на изданието Financial Times на финансовите министри в Европа за 2010, предаде ирландският сайт за финансови новини Finfacts.

На последно място в класацията, която включва 19 министри, попада финансовият министър на Ирландия Брайън Ленихан.

Шойбле е класиран начело заради ролята му за възстановяване на германската икономика и стимулите за страната, които бяха едни от най-големите като съотношение към БВП по време на кризата.

Той е известен и с натиска си за създаване на постоянен спасителен механизъм за еврозоната. Освен това изданието е оценило бързите му действия за свиване на стимулите при започналото икономическо възстановяване.

От друга страна Ленихан не е успял да възстанови доверието на пазарите в ирландските банки, се посочва в мотивите на FT. Класацията е изготвена от жури, съставено от икономисти.

“Г-н Ленихан може да изтъкне като аргумент, че обективна оценка на финансовите министри е невъзможна: ефектът от решенията, взети сега, може да стане видим чак след години; някои събития са извън контрола им; икономистите спорят за това коя е най-добрата реакция на кризи. Но откога конкурсите за таланти са честни?”, пише иронично изданието.

За министър с най-добри политически умения е определен гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину, който е на осмо място в общата класация.

Британският финансов министър Джордж Озбърн е класиран шести за способността си да се справи с амбициозен план за ограничаване на разходите.

На второ място е полският финансов министър Яцек Ростовски, а френският му колега Кристин Лагард, която миналата година оглавяваше класацията, сега е на трето място.

От другите страни членки на ЕС, които пазарите смятат за финансово нестабилни, испанският финансов министър Елена Салгадо дели 17-то място с унгарския си колега Дьорд Матолчи, а португалският министър Фернандо Тешейра душ Сантуш е 18-ти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Объркали са се яко. Ясное, че Дянков е по-добър :) Питайте ББ, ако не вЕрвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още