IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на индексите в Азия след силния ръст вчера

През тази седмица цените на акциите в Азия отбелязаха най-високите си нива за последните две години и половина

12:40 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на индексите в Азия след силния ръст вчера

Последната за тази седмица борсова сесия в азиатско-тихоокеанския регион донесе спад на индексите на фона на борсовия песимизъм в САЩ вчера, предизвикан от нарастването на първоначалната безработица в страната до най-високите й нива за последните три месеца. 

Поевтиняването на петрола и металите доведе до разпродажби в енергийния и минния сектор, след като тези компании се представиха най-силно по време на предишните две сесии.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,2% до 139,3 пункта, ограничавайки преднината си за тази седмица до 1%. Вчера индексът, който обединява около 1000 компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отбеляза най-високата си стойност от юни 2008 г., пише Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,9% до 10 499 пункта и завърши седмицата с 0,4% спад. В Хонконг обаче Hang Seng добави 0,2% до 24 283,20 пункта и приключи седмицата с повишение от 2,5%.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи силно с 1,3% до 2 791,34 пункта, въпреки че китайското правителство вчера даде за първи път възможност на местните компании да инвестират навън и да купуват компании в чужбина с китайски юани. Shanghai Composite е изгубил 1,7% спрямо нивото си на затваряне миналия петък.

Икономическите данни за Китай днес показаха, че индексът на водещите индикатори в страната, който предсказва посоката на икономиката през идните месеци, се е повишил с 0,5% на месечна база през ноември. Икономическият барометър обаче понижава темповете си на растеж спрямо предишните четири месеца, за което допринасят увеличението на лихвените проценти в страната и скокът в инфлацията, която влошава потребителското доверие.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се повиши за втори пореден ден, като добави 0,1% до 4 801,50, а в Нова Зеландия NZX 50 загуби 0,1% до 3 369,89 пункта. През тази седмица S&P/ASX 200 добави 2,1%, след като тежките наводнения в австралийския щат Куинсланд и щетите, които нанесоха на икономиката, засилиха очакванията, че централната банка ще отложи повишението на лихвените си проценти.

Междувременно обаче се засилиха очакванията, че в Китай се задава скорошно ново увеличение на лихвените проценти и задължителните резерви на банките заради високата инфлация и поскъпването на имотите в страната. Китайската централна банка увеличи на два пъти основните си лихвени проценти през 2010 г. и на шест пъти - изискуемите банкови резерви.

Сингапур стана поредната страна в региона, която взе мерки за ограничаване инвестициите в жилища, след като цените на имотите скочиха до рекордни нива. За да ограничи спекулациите с имоти и поскъпването им, правителството увеличи до 40% от цената на имота сумата, с която купувача на второ жилище трябва да разполага. Удължен бе и срокът, в рамките на който продажбата на жилище не се облага с данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още