IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се страни за първи път с повече ПЧИ от развитите

Докладът на ООН е поредното доказателство, че развиващите се икономики се възстановяват по-бързо от богатите страни

21:40 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Развиващите се страни за първи път с повече ПЧИ от развитите

Развиващите се страни и икономиките в преход за първи път общо са привлекли повече чуждестранни инвестиции от развитите държави, показва доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), цитиран от Ройтерс.

Докладът е поредното доказателство, че развиващите се икономики се възстановяват по-бързо от богатите страни.

През 2010 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света са останали почти на същото ниво като през 2009 г. - близо 1,12 трлн. долара спрямо 1,11 трлн. долара година по-рано, като нивото им е с 25% по-ниско от тези преди кризата в периода 2005-2007 г.

ЮНКТАД потвърди прогнозата си, че през тази година преките чуждестранни инвестиции ще се повишат до 1,3-1,5 трлн. долара, като растежът ще бъде ограничен от неравномерното икономическо възстановяване, инвестиционния протекционизъм, нестабилността на валутните курсове и опасенията около държавните дългове.

От друга страна мултинационалните компании в развитите страни сега разполагат с рекордните 4-5 трлн. долара кеш, които могат да инвестират.

В доклада се посочва, че в дългосрочен план развиващите се страни няма да привличат по-голямата част преките чуждестранни инвестиции, след като се възстановят капиталовите потоци към развитите страни.

По региони през 2010 г. Европейският съюз е привлякъл с 19,9% по-малко ПЧИ спрямо предходната година. В Япония е отчетен спад с 83,4% до 2 млрд. долара, най-вече заради изтеглянето на чуждестранни компании. В САЩ преките чуждестранни инвестиции са нараснали с 43,3% до 186 млрд. долара, което обаче е наполовина от нивата им през 2008 г.

Развиващите се страни в Латинска Америка, Югоизточна и Източна Азия са привлекли големи капиталови потоци, като преките чуждестранни инвестиции в Китай за първи път надхвърлят 100 млрд. долара. В същото време обаче ПЧИ в Индия са намалели с 31,5%, а в Африка - с 14,4%.

Обемът на трансграничните сливания и придобивания през миналата година се е увеличил с 37% до 341 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още