IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Възможно е през 2013 г. да се въведе тотална забрана за тютюнопушене

Коментарът на премиера вероятно е повлиян от тоталната забрана за пушене в Токио, където вредният навик е забранен дори по улиците на града

15:25 | 25.01.11 г. 3
Борисов: Възможно е през 2013 г. да се въведе тотална забрана за тютюнопушене

Обсъжда се възможността през 2013 г. да се въведе тотална забрана за тютюнопушене в заведенията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти на заключителната среща в българското посолство в Токио, в края на работната си визита, съобщава БТА.

Мотивът е, че годишно за здравеопазване у нас се дават над 3 милиарда лева, а за всички е ясно, че тютюнопушенето вреди на здравето на хората. Коментарът на премиера вероятно е повлиян от тоталната забрана за пушене в Токио, където вредният навик е забранен дори по улиците на града. На тротоарите на многомилионната столица има знаци за забрана на пушенето.

"Вътрешната ми убеденост, че трябва да има тотална забрана и в малките заведения дойде миналата неделя на Витоша, където в малки заведения семейства с малки деца спират да обядват, а вътре - лисичарници, така че съм убеден, че трябва да отидем на тотална забрана през 2013 година", коментира Борисов.

По думите му това ще бъде решено след дебати в парламента. Той посочи, че е хубаво това да стане веднага, но след разговори с представители на дребния бизнес е решено да се даде възможност да си възвърнат инвестициите в системите за очистване на въздуха в заведенията.

Препоръчителният срок на ЕС за забрана на пушенето е 2015 година, но по всяка вероятност това ще стане задължителен срок, заяви Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Правото на всеки пушач е важно, но то може да се разпростре само дотам, откъдето започва правото на непушача до него. Като демокрацията въобще. И простичко. Но де го мъжагата, за когото гласувахме, за да упражни политическа воля, а не само да отлага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Борисов, няма ли някой нов министър да ни докараш от Токио бре - я как довлече Дянков да ни досъсипе чак от Щатите!Ей-така да си срещнал случайно някого на някой светофар - като здравната министърка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
Видяла жабата че подковават коня и тя си дала крака. В Япония 97% от *** се рециклират, а в София един завод не могат да построят вече 10 години. Пушенето и срс-тата ли са най-големия проблем на мизерната, изстрадала и окрадена държава или някой забаламосва народа с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още