IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столицата с проект за над 60 млн. евро за модернизация на градския транспорт

Общината ще кандидатства за заем от ЕБВР, ще се използват и средства по европрограмите

18:37 | 26.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Столицата с проект за над 60 млн. евро за модернизация на градския транспорт

Столичната община иска одобрението на Столичния общински съвет за сключването на заемно споразумение с ЕБВР за 31 млн. лв., съобщи за БТА заместник-кметът Любомир Христов.

Със средствата ще се довърши системата за таксуване на пътниците в автобусния транспорт, които възлизат на около 5 милиона лева, близо 14 млн. лв. ще са за съфинансиране на проекта "Интегриран столичен градски транспорт", а останалите средства - 12 млн. лв.ще са за заплащане на стари задължения на транспортните оператори към доставчици.

Проектът "Интегриран столичен градски транспорт", с който Столична община ще кандидатства по ОП "Регионално развитие", ще е от шест компонента и е за над 60 милиона евро.

Първият е за създаването на интелигентна система за управление на трафика на 20 кръстовища, където ще се монтира ITS-оборудване и в 750 превозни средства на градския транспорт с цел да се даде приоритет на градския транспорт на тези кръстовища при отчитане на трафика в реално време.

Заедно с това ще се извършват и строителни работи за корекции на седем от 20-те кръстовища, където ще се променя синхронизацията на светофарите и ще се правят бус-ленти. Прогнозната стойност на този компоненте 5,4 млн. евро с ДДС.

По вторият компонент се предвижда монтирането на 600 електронни информационни табла на спирките на градския транспорт. Така близо 700 от общо 2 500-те спирки на градския транспорт ще са с визуализирана информация за пристигането на превозните средства. Прогнозната стойност на този компонент е 1,2 млн. евро с ДДС.

Третият компонент включва монтиране на 400 навеси на спирките на градския транспорт. Съгласно изискванията на ЕК, за да бъдат инвестициите в тези спиркови навеси допустими, няма да се поставят реклами върху тях и по тази причина те няма да генерират приходи. Прогнозната стойност на този компонент е 2,4 млн. евро с ДДС.

С доставката на 50 нови съчленени нископодови тролейбуси над 90 процента от тролейбусния транспорт в София ще е обновен. Те ще се експлоатират по линиите 1, 2, 5 и 9. Прогнозната стойност на този компонент е 33 млн. евро с ДДС.

Общинското дружество "Столичен електротранспорт" вече достави със заем от ЕБВР 30 нископодови тролейбуса, а ежедневно в градския транспорт се движат общо 90 тролейбуса.

Изграждането на нова трамвайна линия от пл. "Велчова завера" до ж.к. "Студентски град" включва изграждането на 2,8 км релсов път от кръстовището на ул. "Стоян Михайловски" и бул. "Пейо К. Яворов" до кръстовището на бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Д-р Г.М.Димитров" и реконструкция на 1,8 км релсов път по бул. "Св. Климент Охридски" до обръщалото в кв. "Дървеница" и спирките към тях.

Така ще се осигурят нови 17 трамвайни спирки, а чрез новото трасе по бул. "Никола Габровски" ще бъде обслужван с трамвай и ж.к. "Дианабад". Прогнозната стойност на този компонент е 14,5 млн. евро с ДДС.

Рехабилитацията на трамвайния релсов път по бул. "България" е последният шести компонент от подготвения проект. Трасето е изградено преди 31 години върху бетонова подложка без шумо- и виброизолиращи елементи или асфалтово покритие. Предвижда се обновяването на 3,7 км двоен коловоз, както и на 13-те спирки, където ще се ремонтират пероните, ще се поставят спирконавеси и електронни информационни табла. Прогнозната
стойност на този компонент е 6,2 млн. евро с ДДС.

По думите на заместник-кмета на Столична община Любомир Христов с реализацията на проекта се очаква да се намали средно с 2,2 процента времето за пътуване по тролейбусните линии, скоростта на трамваите по бул. "България" да се увеличи от сегашните 16 на 19,5 километра в час, а по новата трамвайна линия номер 2, която ще обслужва участъкът от кв. "Дианабад" до пл. "Велчова завера" и част от сегашния маршрут на линия номер 18, ще се превозват 13,55 млн. пътници годишно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Не за Трейса а за партийните каси. Уви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Уха! Още мангизи за Трейса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още