IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor’s: Белгия рискува понижение на кредитния си рейтинг

Ситуацията сега е доста сериозна, трябва да спрем да се въртим в кръг, казва финансовият министър от служебното правителство в Брюксел

18:15 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor’s: Белгия рискува понижение на кредитния си рейтинг

Белгия рискува понижение на кредитния си рейтинг след провала на последните преговори за съставяне на коалиционно правителство 228 дни след парламентарните избори в страната, пише Bloomberg.

„Ситуацията сега е доста сериозна“, казва финансовият министър от временното служебно правителство Дидие Рейндерс. „Трябва да спрем да се въртим в кръг“.

Белгия рискува да изгуби кредитния си рейтинг от АА+ (вторият най-висок инвестиционен рейтинг), в случай че политиците в страната скоро не успеят да сформират правителство, се казва в изявление на Standard & Poor’s. Страната може да бъде притисната от повишаващите се цени за финансирането на третия най-голям дълг в еврозоната поради опасения сред инвеститорите за способността на правителството в Брюксел да овладее публичните финанси.

Днес доходността по 10-годишните белгийски облигации с матуритет септември 2021 г. се повиши с 4 базисни пункта до 4,32%. Допълнителната премия, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни белгийски облигации, вместо еквивалентните германски ДЦК, се е повишила до 111 пункта от 79 пункта на 13 юни, когато се проведоха парламентарните избори.

През тази година Белгия планира да продаде облигации за 34 млрд. евро, за да финансира бюджетния си дефицит и рефинансира около 20 млрд. дълг, достигащ матуритет.

Предвиденият за тази година бюджетен дефицит е 4,1%, с половин процентен пункт по-нисък от този през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още