IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха отглеждането на генномодифицирана царевица у нас

България за първи път налага предпазна клауза върху генетично модифицираната царевица, която е разрешена в ЕС

13:03 | 02.02.11 г.
Забраниха отглеждането на генномодифицирана царевица у нас

Министерски съвет въведе забрана за отглеждане на генетично модифицираната царевица Монсанто 810 на територията на България, съобщи БТА.

Налагането на забраната се основава на принципа на предпазливостта, заложен в Директива 2001/18/ЕО и в Закона за генетично модифицираните организми. Така се гарантира предпазването на българското земеделие и околната среда от възможността за създаване на устойчивост спрямо bt-протеина в целевата и нецелевата флора и фауна и за неговото натрупване в почвените екосистеми.

България за първи път налага предпазна клауза върху генномодифицирана царевица Монсанто 810, която е разрешена в ЕС, но страните членки имат право едностранно да възложат предпазна клауза.

От 27-те страни членки на ЕС в шест вече е наложена такава забрана. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов увери, че у нас такава царевица не се е произвеждала. Той отбеляза също така, че има начини за контрол върху посадъчния материал.

Вносът ще се контролира от граничните власти и от Агенцията по храните. „Поели сме категоричен курс към забрана за отглеждане на такива сортове“, добави министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още