IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският жилищен министър призова британските купувачи да се върнат

Испанското правителство готви „роудшоу“ във Великобритания и други европейски страни с цел реклама на пазара на имоти в страната

16:20 | 07.02.11 г.
Испанският жилищен министър призова британските купувачи да се върнат

Испанският министър на жилищното строителство Беатрис Коредор обеща нови градоустройствени закони, които да сложат край на спорна ситуация, довела до издаването на заповеди за събаряне на имотите на някои британски собственици, за които се смяташе, че са построени незаконно.

„Елате тук спокойно и се доверете на системата ни и прозрачността, която осигуряваме“, казва тя пред The Sunday Telegraph.

„Има много привлекателни оферти тук, след като цените са значително по-ниски в сравнение с преди две години и определено ще намерите каквото търсите.”

Призивът й отразява растящото безпокойство в Испания от огромните запаси непродадени жилища, които си търсят купувачи – от тях 400 хил. са разположени в близост до крайбрежието. Цените паднаха с до 40% и банки и строителни компании се мъчат да компенсират част от инвестициите си.

През последните години една трета от всички испански имоти, продадени на чужденци, са купени от британци. Мнозина от тях обаче напоследък се разколебаха заради разказите за отменени със задна дата разрешителни за строителство и други усложнения, в резултат на което броят на британските купувачи значително намаля.

Според данни на правителството 100 хил. жилища, построени покрай крайбрежието през последното десетилетие, имат висящи проблеми с разрешителните, а според местни жители истинският брой е дори по-голям.

„Британците са наш най-висок приоритет и са тези, за които сме най-загрижени“, коментира Коредор пред вестника. „Вярно е, че имаше... проблем с имиджа. Сега искаме да успокоим британците и всички чужденци, че правим всичко възможно, за да поставим на масата ясни подробности.”

Като част от пакет от законодателни реформи, които предстои да бъдат гласувани в испанския парламент този месец, за всеки имот, който се продава, местните власти ще бъдат длъжни да предоставят документ, в който ясно се посочват неговите граници, категорията земя, достъпът до услуги като вода и електричество и подробности за разрешителното за строителство.

Ако някой закупи жилище с цялата необходима правилна документация, може да бъде сигурен в законността му, посочва Коредор.

Около 1 млн. имота са на пазара в Испания към момента, включително жилища, в които вече е живял поне един собственик.

Надеждите на испанското правителство са завръщането на британските купувачи да подкрепи местната икономика с инжектирането на така необходимата ликвидност в банките, създаването на работни места в сектора на обзавеждането на имоти и прекратяване на свободното падане на цените на имотите.

През следващите няколко месеца испанското правителство ще предприеме и своеобразно „роудшоу“ във Великобритания и други страни в Северна Европа с цел реклама на пазара на имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още