IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат драстични санкции за незаконна търговия със скрап

Площадките за изкупуване на черни и цветни метали, които не отговарят на изискванията, ще спират работа

14:52 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат драстични санкции за незаконна търговия със скрап

Физически лица няма да могат да изкупуват рискови отпадъци от черни и цветни метали, които са обект на най-чести посегателства - елементи на ж.п. състави и кабели. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Закона за управление на отпадъците, предложени от Министерския съвет, съобщи БТА.

Предвижда се до шест месеца от влизането в сила на закона площадките за дейности с металосъдържащи отпадъци да бъдат приведени в съответствие с изискванията. Ако търговецът не успее да направи това, е длъжен да преустанови дейността си и да заяви площадките за заличаване. В срок три месеца той трябва и да реализира наличните количества отпадъци, както и да почисти площадките.

Пунктовете за търговия с цветни и с черни метали трябва да бъдат изнесени извън жилищните зони. По данни на министерството на икономиката в момента 400 пункта са в промишлени райони и отговарят на новите изисквания.

Лицензираните търговци в тримесечен срок трябва да представят в НАП информация за лицата, които са извършили продажби на отпадъци, и за изплатените суми, записаха депутатите. 

Повишават се санкциите за юридически лица и еднолични търговци при нарушаване на изискванията за търговия с рисковите отпадъци. При доказани такива случаи имуществената санкция се предлага да бъде от 30 000 до 100 000 лева. При повторно и системно неспазване на условията, ще се отнема лицензът на фирмата.Предвиждат се и промени в Наказателния кодекс, специално заради кражбите на черни и на цветни метали.

Занапред на площадките за търговия ще трябва да бъде осигурено постоянно видеонаблюдение, прие парламентът. Записите от камерите ще трябва да се съхраняват за целите на последваща проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още