IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Солун замръзна; 40% от строителите – без работа

Непродадените жилища в северна Гърция са 22 - 25 хил., в Солун - до 8 хил.

09:33 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на имоти в Солун замръзна; 40% от строителите – без работа

Всеки четири от десет строителни компании в Солун са без работа, сочат данни на Асоциацията на строителните компании в северна Гърция.

Още по-голям е делът на онези компании, които все още оперират, но имат много ограничена дейност, посочва председателят на асоциацията Янис Пагонис.

От 500-те компании членки на асоциацията, едва 350 все още развиват дейност, но работата на около 150 от тях е минимална.

За много от тях проблемите в ликвидността са толкова сериозни, че те се „движат по инерция“, казва той, цитиран от гръцкото издание Imerisia.

За тази ситуация свидетелстват и данните за пазара на имоти. Броят на сделките с имоти през 2010 г. бе с 20-22% по-нисък в сравнение с 2009 г.

В самия Солун непродадените жилища в момента са около 6 до 8 хил., но в северна Гърция този брой е 22 – 25 хил. имота.

Според Пагонис цените на имотите в Солун са отбелязали спад от средно 10-15% за последните години. Това понижение обаче варира значително за отделните региони.

В западната част на града например, където цените са и без друго много ниски, понижението е от 8%, а цените нямат още много пространство да падат. В по-скъпите квартали обаче е „чувствително по-голямо“, казва той.

Търсенето, доколкото го има, е съсредоточено главно в най-ниския ценови сегмент. По негово мнение към средата на тази година може да се очаква известно раздвижване на пазара.

Той коментира, че за да се съживи наистина пазарът е необходимо да се промени психологията на купувачите, които „стискат портфейла си“ от страх, а не поради реално обосновани причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още